[ X ]
[ X ]
[ X ]
Liderul PDM: „Este grav că unii oponenți politici luptă împotriva cetățenilor”
10 Mai

Partidul Democrat din Moldova (PDM) va continua să promoveze proiectul sistemului electoral uninominal de vot, față de cel mixt – propus de socialiști. Despre aceasta a anunțat liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefingului săptămânal, transmite CURENTUL.

Vlad Plahotniuc a menționat că recomandările Comisiei de la Veneția vor fi luate în calcul, astfel încât proiectul să fie unul cât mai eficient.

„Nu vom renunța la dreptul revocării deputaților în procesul exercitării mandatului. Comisia de la Veneția s-a pronunțat o dată asupra sistemului electoral mixt. Cu specialiștii, vom analiza ce îmbunătățiri sunt necesare la proiectul privind votul uninominal și, dacă va fi necesar, vom modifica și Constituția. Comisia nu intervine în dreptul suveran al țării de a schimba sistemul, ea doar face recomandări – nu acele recomandări dacă să se schimbe sau nu, dar cum se poate face proiectul mai bun”, a spus liderul PDM.

Totodată, Vlad Plahotniuc a spus că respectă dreptul fiecăruia la opinie, inclusiv al celor care organizează proteste. „Până și ei se rușinează să-l numească protest, îi spun flashmob. Avem 850 mii de semnături ale cetățenilor, care vor schimbarea sistemului electoral. Avem 5 sondaje făcute – cu rezultate pozitive. Este grav că unii oponenți luptă împotriva cetățenilor. Este o rușine să te ascunzi sub fusta unor ONG-uri politizate și antrenate în lupte politice, pentru a-i ajuta să rămână pe agenda politică a țării”, a spus Vlad Plahotniuc.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a menționat că proiectul votului uninominal va fi votat în lectura a 2-a în Parlament doar după ce trece expertiza Comisiei. „Anterior, au mai fost examinate de Comisie alte inițiative ale PDM și atunci am primit o serie de modificări. Să luăm în calcul Diaspora și cetățenii din stânga Nistrului. Proiectul a trecut de mai multe dezbateri publice și discuții. Este regretabil că nu toți acceptă și sunt nemulțumiți de proiect, fără a avea vreo expertiză juridică”, a spus Vladimir Cebotari.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților