[ X ]
Lider de partid: „PAS a scris istorie. Fenomenul Maia Sandu a intrat și el în istorie. Întrebarea este ce vor face cu el?”
1 August

Liderul Partidului „Puterea Oamenilor”, Ruslan Codreanu, spune că PAS are o mare responsabilitate și o uriașă presiune, transmite CURENTUL.

Ruslan Codreanu afirmă că simpatizanții PAS au multe speranțe, cetățenilor le-a crescut încrederea, iar cârcotașii abia așteaptă să se greșească.

„Teorii conspiraționale și presupuneri. Eu nu sunt omul speculațiilor și vreau să vin cu câteva concretizări la rece.

PAS a scris istorie în Republica Moldova. Fenomenul Maia Sandu a intrat și el în istorie. Întrebarea este ce vor face cu el?

Simpatizanții au multe speranțe, cetățenilor le-a crescut încrederea și cârcotașii abia așteaptă să se greșească. De parcă suntem la un meci de fotbal, cineva a luat popcorn, au făcut pariuri și așteaptă. De parcă greșeala celor de la PAS nu înseamnă stagnare pentru Moldova și pentru toți noi, oamenii”, spune Ruslan Codreanu.

De asemenea, politicianul spune că cea mai mare luptă pe care PAS o are este menținerea încrederii populației și construirea unui parteneriat cu cetățenii în realizarea reformelor nepopulare ce urmează a fi făcute.

„Doar prin comunicare și transparență. Cu toții știm că avem o totală lipsă de încredere în instituțiile statului. Această încredere a fost restabilită după alegerile din 2009 și foarte rapid pierdută. Și acum, această încredere este una istorică. Oamenii au speranța că de acum încolo e vremea lor”, a mai spus Codreanu.

Potrivit lui Ruslan Codreanu, PAS are o moștenire „grea”.

„Politicienii de la noi au dezvoltat o cultură a dublei morale – „una zicem și alta facem”. E la modă și comod să vii și să vorbești de corupție, să dai vina pe sistem, pe statul inert și inapt, pe politicienii de doi bani, pe funcționarii rău intenționați. Și este mult mai greu să faci altceva, să construiești. O rugăminte enormă către cei de la PAS. Nu uităm că sistemul este alcătuit din oameni. Pe mulți din ei s-a ținut statul Republica Moldova. Eu tare nu aș vrea să aud doi ani cum vă plângeți pe reaua și greaua moștenire și legile strâmbe şi întortocheate care conduc la blocaje şi la salarii mici ce impun apariţia mitei și corupției”.

De asemenea, el spune că funcționarii publici trebuie respectați.

„Vă spun eu ca funcționar public – schimbarea nu a fost un deziderat în cultura instituţională publică. Niciunde în lume instituțiile publice nu au cultura de a se schimba rapid. Momentan – nimeni nu ştie exact cum noul guvern va schimba legea imediat după alegeri, ca să fie alt număr de miniştri, șefi mai mari sau mai mici. Obişnuiţi cu incertitudinea, funcţionarii ignoră mereu regulile care vin peste ei, şi totul se face la mica înţelegere. Toţi funcționarii de carieră deja ştiu, vin alții ce se vor bate în piept cât de curaţi sunt sau vor să fie, ca apoi tot ei să-și pună oamenii lor în funcții. Și totul e pe cerc. NU REPETAȚI 2009!

Nu desconsiderați oamenii care au muncit în ministere și în guvern indiferent ce culoare a fost la putere și NU dați cu piciorul în memoria instituțională! Contrabanda de la vamă și furturile din bănci nu s-au făcut de specialiștii principali sau șefii de direcție din ministere. Arătați management și viziune”.

Totodată, el îndeamnă PAS spre cooperare cu alți actori.

„Vreau să spun că noi în Moldova abia dezvoltăm cultura participativă, iar la știința de a coopera suntem restanțieri. Ne pricem la sisteme ierarhice în care șeful ia o decizie, își asumă riscurile și neapărat trebuie vorbit pe la spate, cu speranța ca într-o zi să le vină rândul ca să-i ia locul. Cam așa și acum…

Iar cooperarea e complicată pentru că presupune răbdarea de a asculta ce spun ceilalţi, necesită să poţi exprima un punct de vedere şi să încerci să îi convingi de justeţea lui, pentru ca să faceţi apoi lucruri împreună. Nu, răspunsul dezvoltării țării noastre nu este într-un singur Partid și eu sper ca PAS-ul asta să înțeleagă și să poată coopera”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților