[ X ]
[ X ]
[ X ]
Lider de partid: „Nu bolșevicii au făcut lovitura de stat, ei doar au preluat puterea căzută în stradă”
10 Noiembrie

Revoluția Rusă, care a avut loc acum 100 de ani, a lăsat o amprentă adâncă în societatea de astăzi și într-o oarecare măsură această a format ceea ce astăzi este Republica Moldova. Acestea este una dintre părerile expuse în cadrul dezbaterilor publice organizate de către agenția de presă IPN, transmite CURENTUL.

Victor Stepaniuc, președintele Partidului Popular Socialist din Moldova (PPSM), a menționat că bolșevicii nu au organizat lovitura de stat, ei doar au preluat puterea culcată la pământ.

„Revoluția bolșevică din octombrie 1917 a fost o continuare a celei din februarie. Bolșevicii au preluat puterea, deoarece Guvernul Provizoriu nu și-a îndeplinit promisiunile: nu au realizat pacea, nu au scos Rusia din Războiul I Mondial, nu au facut reforma agrară, nu a dat popoarelor dreptul la autodeterminare, nu au transformat monarhia în republică. Revoluția din februarie a avut loc în condițiile raăzboiului mondial și s-a început cu bunturi ale sărăcimii flămânde. La noi în Basarabia peste 300 mii de ostași erau pe front. Domina anarhia, se ascundeau mulți militari dezertori, în sate doar femeile lucrau pământurile. Dezorganizarea armatei ruse și a administrației de stat, sărăcirea populației a adus la descreditarea Guvernului Provizoriu. În aceste condiții de dezorganizare, când puterea de stat era neputicioasă, bolșevicii doar au preluat puterea, care zăcea în stradă. Pentru noi, moldovenii, cele 2 revoluții ruse ne-au dat posibilitate să pledăm pentru renașterea național-statală. Ostașii, țărănimea , clerul, muncitorii au pledat pentru formarea Republicii Democratice Moldovenești (actuala Republica Moldova), care a fost proclamată la 2 decembrie 1917.

Puterea Sovietică nu poate fi tratată azi doar negativ. În anii 60-90 are loc un proces de dezvoltare vertiginoasă a economiei Moldovei. Aici se produceau tractoare, televizoare, mașini de spălat, electronică,etc.. Moldova a avut o agricultură performantă, care în anii 80 era comparată cu cea franceză. În anii Independenței am pierdut 80% de industrie, jumătate din economie și domeniul social, deoarece elitele politice încă nu au capacitatea de-a făuri. Suntem buni doar de a critica trecutul”, a spus Victor Stepaniuc.

Vicepreședintele Partidului Liberal (PL), Valeriu Munteanu, a spus că Revoluția aceasta a lăsat o amprentă adâncă în societatea moldovenească.

„A fost o lovitură de stat clasică. Bolșevicii au preluat puterea prin răsturnarea puterii de stat, ulterior au creat iluzia unei Mari Revoluții din octombrie. Nu au avut aderență socială, lumea era sărăcită și era în așteptarea de beneficii pentru ei. Consecințele au fost dramatice, 80-100 milioane de oameni au murit în perioada desființării URSS. Pecetea acestui eveniment este impregnat adânc pe chipul a ceea ce este R. Moldova. Cu siguranță, decidenții politici au purtat și vor purta în continuare acele învățăminte deprinse din ocuparea sovietică”, a spus Valeriu Munteanu.

Istoricul Virgil Pâslariuc a spus că, acest eveniment a fost unul epocal, care a marcat într-un fel și soarta regiunii noastre.

„Revoluția, în mare parte, este produsul Războiului I Mondial, care a avut drept consecință o mobilizare a societății. Revoluția industrială și cea a capitalismului a erupt într-un punct nodal. Monarhia, care era neantul statului rus, la un moment dat, și-a eradicat încrederea și nu a putut menține un criteriu de proporție. Problema pusă în fața Guvernului provizoriu era dacă să se continue războiul sau nu. Societatea nu era pregătiră să iasă brusc la război, era nevoie de a liniști demonul. Problema principală era reforma agrară. Revoluția socială care s-a declanșat în 1917 tot a dinamizat acest proces”, a spus Virgil Pâslariuc.

Sociologul Vitalie Sprînceană a menționat că, în acest an, nu s-a vorbit printre partidele de stânga tare mult despre această Revoluție.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților