[ X ]
Lider de partid: Cerem jurnaliștilor adevărați și autorităților responsabile de piața audiovizualului să apere cetățeanul, nu să-l saboteze
16 August

Pentru Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), decizia mai multor publicații media de a nu reflecta scrutinul din 20 octombrie este o palmă dată democrației. Declarația a fost făcută de liderul partidului, Igor Munteanu, pretendent la funcția de președinte al țării, informează CURENTUL.

În context, el se întreabă dacă „crede cineva că alegătorii sunt cumva niște „roboței” care trebuie să voteze așa cum sunt meșterite „căsuțele lor etnice”? Rusofonii cu Moscova, europenii cu puterea și unioniștii cu cine apucă?”.

„Crede cineva că alegătorii deja știu pentru cine să voteze? Oamenii se mobilizează, în marea lor parte, în ajunul scrutinului, așa spun sondajele. Lipsa unei oferte credibile de comunicare obiectivă și neutră din partea presei aduce prejudiciu democrației participative. Asta contravine funcției de bază a presei de a-și îndeplini menirea pentru care autoritățile le înregistrează legal. Crede cineva că își poate păstra reputația numai pentru că s-a ascuns în tufari până trece furtuna?”, a menționat politicianul.

Igor Munteanu a constatat că „media din RM este fragilă, financiar și deontologic” și că, „în ciuda programelor de asistență internațională, multe posturi TV populare rămân controlate de puterea politică actuală, sau de grupuri infracționale, finanțate din Bahama, Panama și alte offshore-uri. Piața de publicitate a căzut dramatic, iar puținii norocoși care își pot acoperi parțial cheltuielile de operare preferă să nu riște. Pe seama noastră”.

„Cum ar trebui să tratăm această formă de complicitate? Simplu, CA nu ar trebui să admită „pretextul eschivării de a nu reflecta alegerile”. Ai solicitat licență de emisie, fii bun și oferă cetățenilor condiții de dezbatere și informare onestă în timp util. Nu vrei să riști, nu ai capacități adecvate, ești liber să-ți depui licența și să te ocupi de grădină, de porumb ori de alte hobby-uri. Din păcate, actualul regulator al spațiului audiovizualului nu are suficientă independență și putere să apere interesul cetățenilor în RM, și anume, să creeze politici informaționale care să apere cetățenii contra zvonurilor, falsurilor, atacurilor constante contra libertăților și drepturilor noastre. Doar constatând dorința unor posturi de a reflecta (sau nu) alegerile, CA își slăbește autoritatea și pune interesul nostru, al cetățenilor, în paranteze, De asta avem atâta frică de război hibrid pentru ca unii tratează drepturile noastre dintr-o perspectivă mercantilă și egoistă. Și antieuropeană.

Noi cerem jurnaliștilor adevărați și autorităților responsabile de piața audiovizualului să apere cetățeanul, nu să-l saboteze”, a conchis liderul CUB.

Inapoi la arhiva noutaților