[ X ]
[ X ]
[ X ]
Licitație internațională pentru construcția celui mai modern penitenciar din Republica Moldova! Iată când vor demara lucrările!
18 Martie

În Chişinău va fi construit un nou penitenciar, ce va corespunde tuturor standardelor internaționale. Acesta va fi construit la intrarea în satul Bubuieci, pe un teren de 36 ha şi va avea o capacitate de 1536 de locuri. Construcția urmează să înceapă în vara anului curent, informează CURENTUL.

Noua închisoare va substitui penitenciarul nr. 13 din Chişinău, unde sunt reținuții în arest preventiv şi cei care nu au primit încă sentinţă definitivă. Clădirea penitenciarului, ce va fi construit, va avea capacitatea de 1600 de locuri, terenuri sportive şi două blocuri sanitare.

Solicitat de reporterul nostru pentru a afla când va începe construcţia noului penitenciar şi la ce etapă a proiectului sunt la moment, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Oleg Pantea, a declarat că lucrările de construcţie vor începe în această vară.

„Construcția noului penitenciar este finanțată în proporție de 39 milioane de euro, în baza unui împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, 1 milion de euro oferit în calitate de grant și 12 milioane de euro – din contribuția Guvernului Republicii Moldova, astfel suma totală fiind de 52 milioane de euro. Parlamentul de la Chişinău a ratificat, încă în decembrie 2013, Acordul-cadru, prin care Moldova împrumută 39 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru a construi o nouă închisoare”, a declarat Pantea.

Potrivit spuselor sale, la 15 februarie curent a fost lansat concursul internațional pentru selectarea și contractarea companiei ce va construi viitorul penitenciar din Chișinău. „La 15 februarie curent am dat start concursului internaţional pentru construirea noului penitenciar. Licitaţia va fi efectuată conform procedurii de licitaţie competitivă internaţională, specificată în Ghidul BDCE. Această licitaţie este deschisă pentru ofertanţii din toate țările”, a spus purtătorul de cuvânt.

Criteriul de evaluare a participanților la licitație va constitui cel mai mic preț al ofertantului, care este în conformitate și corespunzător cerințelor tehnice. Totodată concurenții trebuie să asigure o garanție a ofertei de 400 de mii de euro, care să îndeplinească toate cerințele indicate în documentele de licitație.

„La etapa actuală suntem în aşteptarea rezultatelor licitaţiei şi, imediat ce vom afla care este compania câştigătoare pentru efectuarea lucrărilor de construcţie a noului penitenciar, vom reveni cu detalii în legătură cu demararea lucrărilor”, a adăugat Oleg Pantea.

CURENTUL precizează: Noul penitenciar ar urma să fie dat în exploatare până la finalul anului 2022.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților