[ X ]
[ X ]
[ X ]
Liceul Gaudeamus din Chișinău s-a alăturat proiectului de biatlon pentru copii NEXTGEN
20 Martie

În Republica Moldova s-au deschis deja cinci secții sportive pentru copii – din februarie, în cadrul proiectului NEXTGEN, inițiat de Președintele Federației de Biatlon a Republicii Moldova, Dmitri Torner. În această săptămână, Liceul Gaudeamus din Chișinău s-a alăturat proiectului, devenind a doua instituție de învățământ din capitală și a cincea din țară, unde va fi educată noua generație de biatleți moldoveni.

Peste 120 de copii au venit la Lecția de biatlon deschis pentru a afla despre acest sport. Antrenorii lor în această zi au fost sportivi profesioniști ai echipei naționale – Victor Șendrea și Vlad Maistrov, care sunt și ei absolvenți ai acestui liceu. Și mentorul participanților la proiectul NEXTGEN a fost antrenorul echipei de juniori, Nadejda Bria, a cărei sarcină este să ia în considerare talentul în rândul tinerilor pentru noua componență a echipei de tineret pentru a participa la Jocurile Olimpice pentru juniori din 2028.

„Zece biatleți moldoveni au absolvit deja cursurile de la Gaudeamus, așa că acest liceu poate fi numit o adevărată „forjă a sportivilor”. Dar dacă mai devreme erau aduși la biatlon întâmplător, acum ușile la biatlon sunt deschise tuturor. La liceu va începe să funcționeze o secție de biatlon gratuită, iar profesoara de educație fizică – Marina Șendrea, în a cărei familie au crescut deja doi biatleți, va deveni antrenorul proiectului NEXTGEN. Suntem recunoscători conducerii liceului și direcției de învățământ a Primăriei Chișinău pentru disponibilitatea de a coopera și susține. Astăzi, atât adulții, cât și copiii au văzut că biatlonul este hotărâre, acuratețe, capacitatea de a se concentra asupra rezultatelor și dorința de a depăși dificultățile. Sperăm ca exemplul sportivilor noștri să-i inspire pe copii la realizări înalte – atât în viață, la școală, cât și în sport”, a comentat Dmitri Torner, președintele Federației de Biatlon și inițiatorul proiectului NEXTGEN, a comentat evenimentul.

Un invitat special al evenimentului și un exemplu pentru liceeni a fost vedeta biatlonului moldovenesc Alina Stremous, care în ultimii 2 ani a adus Moldovei aur și două medalii de argint la Campionatele Europene de biatlon. Un autograf și o fotografie cu un sportiv celebru au devenit un eveniment special pentru copii.

Și, desigur, cea mai incitantă oportunitate a fost pentru toți copiii șansa de a ridica o pușcă cu laser sport și de a le testa precizia. Un astfel de echipament a fost furnizat Moldovei de către Uniunea Internațională de Biatlon IBU, care acordă din ce în ce mai multă atenție țărilor în care văd potențial pentru dezvoltarea acestui sport.

„NEXTGEN este un proiect pentru viitorul de biatlon al țării noastre. Dar vedem alte posibilități în ea. Astăzi, copiii sunt încântați de pușca de sport, iar dacă mâine aleg schiurile sau se familiarizează cu alt tip de sport, atunci va fi posibil să le creeze condiții acolo”, este sigur Dmitri Torner.

În orice caz, Asociația Sporturilor de Iarnă, pe care a fost invitat recent să o conducă, are astfel de planuri. Astfel, proiectul Torner Sports Initiative de unire a inițiativelor din domeniul dezvoltării sportive, sub brandul căruia se implementează NEXTGEN, poate extinde în viitor granițele și gama de zone.

Amintim că, prima lecție de biatlon Open a avut loc pe 10 februarie 2024 la Criuleni, făcând furori în rândul copiilor din regiune, după care trei secții de biatlon au început să lucreze deodată – la Izbiște, Rîșcova, Criuleni. În martie, Liceul Waldorf din capitală s-a alăturat proiectului, iar Gaudeamus a devenit al doilea din capitală.Organizatorii nu exclud ca deschiderea secțiilor NEXTGEN să continue și invită comitetele de părinți și șefii instituțiilor de învățământ să coopereze. În luna mai este planificată organizarea de competiții între participanții la proiectul NEXTGEN din toate secțiunile. În total, peste 500 de copii din Moldova au participat în prezent la Lecțiile Deschise de Biatlon.

Inapoi la arhiva noutaților