[ X ]
[ X ]
[ X ]
Liberalii: „Nu revenim în Parlament până nu se produce Unirea”; Democrații: „Ne-au părăsit pentru totdeauna”
22 Martie

Partidul Liberal (PL) a cerut astăzi, în debutul ședinței Parlamentului, să i se ofere sala ședinței pentru data de 27 martie 2018, informează CURENTUL.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că, acum 100 de ani, la 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat Actul Unirii Basarabiei cu România.

„Era corect și normal ca noi, Parlamentul, să organizăm o ședință festivă dedicată acestui eveniment. Din păcate, la insistența noastră, nu s-a reacționat. Având în vedere că Parlamentul nu a făcut acest lucru, fracțiunea PL cere să oferiți sala aceasta de ședință în plen – să organizăm noi o ședință dedicată celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Eu cred că e corect, noi avem programul nostru, dvs. îl aveți pe al dvs.. Sala aparține tuturor deputaților, nu doar celor care guvernează și vom organiza ședința cu invitații noștri, și vom aniversa”, a precizat Ghimpu.

La rândul său, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că, în ceea ține de organizarea unor ședințe speciale în cadrul Parlamentului, este prevăzut un articol din Regulamentul Parlamentului. „Aceasta prevede și o procedură cum se convoacă o astfel de ședință, prin Biroul Permanent și cine sesizează Biroul. Folosirea sălii plenului există în regulament și subiectul respectiv nu ține de plenul Parlamentului, dar – de Birou. Cu regret, nu poate fi suspusă votului”, a punctat Candu.

În răspuns, Mihai Ghimpu a afirmat că liberalii părăsesc ședința Parlamentului. „Având în vedere că Președintele Parlamentului de nenumărate ori sfidează drepturile fracțiunii și a deputaților, și a câta oară nu vrea să supună votului proiectele înaintate de PL, în semn de protest, noi părăsim sala de ședință. Nu venim până nu se produce Unirea RM cu România! O zi bună!”, a adăugat Ghimpu.

La rândul său, Andrian Candu a spus că liberalii au tot dreptul să plece în semn de protest. „Eu mă conduc de buchia legii și regulamentul Parlamentului”, a precizat Candu.

În discuție a interveni liderul fracțiunii democraților, Marian Lupu, care a spus că trebuie de luat rămas bun de la liberali. „Liberalii au plecat până nu se face Unirea, dar așa cum Unirea nu se va face niciodată, trebuie să înțelegem că – colegii noștri ne-au părăsit pentru totdeauna. Dl. Președinte Voronin propune ulterior și un minut de reculegere. Eu propun să ne luăm adio, ne luăm rămas bun de le colegi, pe care nu o să-i vedem niciodată în această sală. Trist, dar realist”, a punctat Lupu.

Andrian Candu a adăugat că, cuvântul „niciodată” este foarte greu „având în considerare că această legislatură are un termen prin care se încheie”.

În final, președintele PCRM, Vladimir Voronin, a cerut pentru comuniști sala. „Clădirea aceasta unde se află astăzi Parlamentul a fost construită de PCRM a RSSM. Noi cerem sala pentru a petrece măsura 100 ani de ocupație românească pe teritoriul Moldovei”, a spus Voronin.

La rândul său, Andrian Candu a spus: „Am înțeles, am să încerc să vorbesc cu arhitecții și cei care au construit. Vă rog să-mi transmiteți numele de familie”.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților