[ X ]
[ X ]
[ X ]
Liberalii desfășoară Drumul Unirii, la 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
26 Martie

Cu ocazia marcării a 99 ani de la Unirea Basarabiei cu România, ce a fost înfăptuitaînfăptuită din 27 martie 1918, Partidul Liberal (PL) a organizat astăzi mai multe acțiuni în Chișinău și în întreaga republică, transmite CURENTUL.

Liberalii și-au dat întâlnire la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, unde au cântat, dar și au depus flori.

Potrivit deputatului liberal Lilian Carp, în Chișinău sunt mai multe clădiri ce reamintesc despre actul Unirii din 1918. Astfel, liberalii au decis să reamintească, printr-un marș, care a fost „Drumul Unirii”.

„După ce a fost votată Unirea, în incinta clădirii, unde s-a întrunit Sfatul Țării, a fost o recepție oficială, iar procesul Unirii s-a încheiat la Catedrala Maicii Domnului. Centrul Chișinăului este plin de istorie. Astăzi, noi vom constitui Drumul Unirii. Vom merge în marș de la monumentul lui Ștefan cel Mare până la clădirea Sfatul Țării. Înainte spre Unire!”, a spus Lilian Carp.

Liberalii vor omagia Unirea în fața clădirii Sfatului Țării, ulterior vor convoca ședința Consiliului Republican al PL în sala Sfatului Țării.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, afirmă că Unirea din 1918 a fost unica soluție de a scăpa de Imperiul Țarist, iar acum, dacă Rusia va ocupa R. Moldova, la zid vor fi puși toți.

„Acum 99 de ani, înaintașii noștri, pentru a scăpa de Rusia, au format Republica Democrată Moldovenească. Adoptarea Declarației de Independență și formarea R. Moldova la 1991 este un fel de repetare a politicii de atunci, doar că atunci ei erau mai puternici. Lor le-au trebuit 3 luni pentru a înfăptui Unirea, nouă nici 25 de ani nu ne-au ajuns. Printre noi avem mulți trădători de neam și de țară. Unirea cu țara – mamă România este inevitabilă. Rusia se teme de acest act din cauză că nu va putea lupta cu noi, cu armata NATO. În cazul în care vom fi din nou ocupați, vom fi puși toți la zid. Să înfăptuim Unirea. Uniți pentru Unire! Trăiască Unirea!”, a spus Mihai Ghimpu.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților