[ X ]
[ X ]
[ X ]
Liberalii au motiv de sărbătoare! Ce s-a întâmplat acum 3 ani
5 Decembrie

Liberalii au motiv de sărbătoare. Astăzi se împlinesc 3 ani de când Curtea Constituțională a decis că denumirea constituțională a limbii de stat este limba română, transmite CURENTUL.

„Astăzi, 5 decembrie 2016, se împlinesc 3 ani se când, Curtea Constituţională a pronunţat hotărârea privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituţie în coraport cu Preambulul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. Curtea Constituţională a hotărât că, în sensul Preambulului Constituţiei, Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova face corp comun cu Constituţia, fiind textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate. De asemenea, Curtea a statuat că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Prin urmare, denumirea constituțională a limbii de stat este LIMBA ROMÂNĂ”, notează Partidul Liberal.

Sursa mai amintește că, la originea cauzei s-a aflat Sesizarea depusă de Deputaţii Fracţiunii Liberale – Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega – privind interpretarea dispoziţiilor 13 alin. (1) din Constituţie în coraport cu Preambulul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților