[ X ]
[ X ]
Leonid Oleinicenco – înregistrat în cursa pentru șefia Federației Moldovenești de Fotbal
28 Decembrie

Leonid Oleinicenco a fost înregistrat în cursa pentru șefia FMF cu susținerea oficială a 102 din 118 membri ai forului de specialitate, între care o poziție publică și tranșantă a avut-o clubul de fotbal Zimbru Chișinău.

În acest context, practic, alți candidați nu ar mai putea fi admiși la alegeri, neavând suficiente scrisori de susținere din partea numărului care a mai rămas de membri care încă nu și-au anunțat susținerea sau au votat poate pentru alte intenții.

Într-o perioadă foarte scurtă, Leonid Oleinicenco a reușit lucruri deosebite.

Transparența, comunicarea și noua direcție de dezvoltare sunt cei 3 piloni pe care s-a construit lucrul Federației în acest an de cotitură pentru fotbalul national.

Haideți să rememorăm, pe scurt, care au fost cei mai importanți pași făcuți de echipa FMF în primul an de mandat al președintelui Oleinicenco:

În premieră, a fost elaborată Strategia de dezvoltare a fotbalului din Republica Moldova, pentru perioada 2020-2024. Aceasta reprezintă un plan detaliat în care fiecare obiectiv are propriul termen de realizare, resursa necesară și, desigur, persoana responsabilă. Un astfel de plan va deveni un fel de navigator în lumea fotbalului, pe care trebuie să-l urmeze întreaga noastră comunitate fotbalistică, uniți toți împreună.

FMF a creat și a promovat, efectuând vizite prin toată țara, cel mai mare proiect social-sportiv din Moldova – ”Fotbal în școli”. Primele 2 etape, fotbal în grădinițe și educație fizică prin fotbal, au fost deja implementate și continuă să se implementeze în instituțiile de învățământ din țară, cu suportul nemijlocit al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

S-a realizat studiul de piață Nielsen, care permite să evaluăm corect valoarea fotbalului moldovenesc și să formăm direcțiile de dezvoltare corecte, pentru a duce fotbalul la nivelul dorit de toți suporterii.

Au fost create departamente în cadrul Federației, responsabile de domenii concrete și de realizarea obiectivelor trasate pentru o anumită perioadă de timp.   Echipa FMF, dirijată de liderul ei, a reușit, în premieră, vânzarea drepturilor TV ale meciurilor Diviziei Naționale de fotbal către o companie media de peste hotare. Banii au fost distribuiți către cluburile participante în elita fotbalului moldovenesc.

În premieră, FMF a semnat un contract cu un post TV din țară, Vocea Basarabiei, care a transmis toate partidele din Divizia Națională 2019, și cu Național 4 și Moldova 2 în 2020.

Bucurându-se de susținerea necondiționată a echipei UEFA GROW, Federația a organizat mai multe seminare UEFA GROW de instruire a personalului, care activează în fotbal: manageri de cluburi, manageri CDO, comunicatori, etc.

FMF a semnat acordul de colaborare cu platforma internațională Mycujoo pentru transmisiunea meciurilor din Divizia A. A fost creat noul site al FMF, care va permite accesarea COMET (bază de date a competițiilor interne), a informațiilor Asociațiilor raionale și a proiectelor internaționale, în care este implicată Moldova.

La fel, noul site a devenit mult mai dinamic și mai variat, mai ales la capitolul știri. Pe site-ul FMF aflați acum toate noutățile din fotbalul moldovenesc, din prima sursă. Cu ajutorul echipamentului tehnic de ultimă generație achiziționat de FMF și grație experților angajați de Federație au fost efectuate lucrări de revigorare și mentenanță a terenurilor cu suprafață naturală pe mai mult de 10 stadioane din toată republica. Lucrările vor continua și în viitor.

La fel, cu susținerea FMF s-au instalat nocturne pe 2 stadioane din țară. La nivel competițional, FMF a lansat o nouă întrecere internă pentru cluburile de elită: Cupa Federației. Turneul se va desfășura în perioada pauzei de iarnă, iar pentru ca echipele să fie stimulate din punct de vedere al performanței, FMF a instituit un fond de premiere consistent.

În proces se află alte competiții, cum ar fi campionatul Moldovei la mini-fotbal sau campionatul republicii printre echipele structurilor de forță. Toate acestea – la inițiativa noului lider al fotbalului nostru, Leonid Oleinicenco.

La nivel de echipe reprezentative, Naționala feminină a obținut o victorie frumoasă în fața Azerbaidjanului, 3-1, în preliminariile Campionatului European 2021. Selecționata de tineret U21, masculin, a învins echipele similare din Țara Galilor și Belgia, în preliminariile Campionatului European 2021, iar Echipa Țării a încheiat campania de calificare pentru Euro2020 ”en fanfare”, reușind un meci excelent, la Paris, contra campioanei mondiale, Franța, 1-2, după ce am condus minute bune cu 1-0.

Să nu uităm și de Naționala de futsal, care s-a calificat în faza a doua preliminară pentru Euro 2022, după ce a câștigat categoric grupa din care mai făceau parte Israel (4-1) și Anglia (3-0).

Cu regret, pandemia a împiedicat demararea și realizarea altor planuri importante, care au fost amânate pentru vara acestui an. Cu siguranță, însă, tot ce își propune Federația pentru dezvoltarea și susținerea fotbalului moldovenesc se va realiza.

Alegerile pentru șefia FMF vor avea loc la 22 Ianuarie 2021 la Ciorescu. Singurul candidat deocamdată cu toate actele în regulă, conform statutului Federației, este Leonid Oleinicenco, care se bucură de încrederea unui număr colosal de membri afiliați – 102 din totalul de 118.

Sursa: Basarabia TV

Inapoi la arhiva noutaților