[ X ]
[ X ]
[ X ]
Legislația privind activitatea agenților economici care importă sau produc bunuri ambalate va fi îmbunătățit
18 Iulie

Un proiect de lege care propune modificări la Legea privind plata pentru poluarea mediului a fost examinat de Comisia mediu, climă și tranziție verde. Inițiativa legislativă aparține deputatei PAS Mariana Cușnir.

Potrivit autoarei, elaborarea proiectului rezultă din necesitatea aducerii clarității asupra modului de implementare și de raportare de către agenții economici a noilor prevederi legale introduse în anul 2023 prin Legea nr. 247/2023, dar și de eliminare a unor ambiguități apărute în urma transpunerii Directivei Parlamentului European și a Consiliului privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. „Elaborarea prezentului proiect de lege a fost condiționată și de nevoia de a asigura condiții de concurență loială pentru toți actorii economici care importă sau produc bunuri ambalate în Republica Moldova”, a subliniat în nota informativă a proiectului deputata Mariana Cușnir.

Legea privind plata pentru poluarea mediului a fost completată cu noțiunile ambalaj de desfacere și plasare pe piață, în vederea asigurării unei abordări echitabile și corecte în implementarea responsabilității extinse a producătorilor pentru toate tipurile de ambalaje. Prin modificările operate se mai propune excluderea ambalajelor compozite ca poziție tarifară aparte în procesul de taxare, astfel fiind evitată dubla taxare a agenților economici care importă sau produc bunuri ambalate în Republica Moldova.

De asemenea, se propune modificarea termenului de prezentare a rapoartelor de către agenții economici care nu sunt înregistrați în Sistemului Informațional Automatizat Managementul Deșeurilor (SIA MD). Astfel, agenții economici vor prezenta rapoartele către Serviciul Fiscal de Stat la data de 25 a lunii imediat următoare lunii de gestiune și nu la data de 30, cum este în prezent.

Proiectul de modificare a Legii privind plata pentru poluarea mediului  va fi propus plenului Parlamentului spre examinare și aprobare.

Inapoi la arhiva noutaților