În ședința de joi, 3 decembrie, Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, transmite CURENTUL.
Astfel, potrivit proiectului, limbii ruse îi este oferit statut de limbă de comunicare interetnică.
Potrivit proiectului, limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică se va folosi pe teritoriul republicii, alături de limba de stat.
De asemenea, potrivit proiectului autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova vor fi obligate să comunice cu cetățeanul în limba de stat sau limba interetnică (rusă).
Totodată, dacă cetățeanul va solicita documentele oficiale în limba rusă, organele puterii de stat, a administrației publice vor fi obligate să le traducă. În UTA Găgăuzia se vor traduce și în limba găgăuză.
Cererile, formularele, textele administrative, actele depuse de cetățeni în limba rusă, la fel vor fi examinate și primite de administrațiile publice, întreprinderi, instituții publice.
Cât privește domeniul educației, autoritățile vor garanta dreptul la educație ăn limba de stat și de comunicare interetnică (rusă).
Proiectul prevede ca înscrisurile de pe plăcile cu denumirile organelor puterii de stat, administrației de stat și organizațiilor obștești, ale întreprinderilor instituțiilor și organizațiilor să fie și în limba rusă.
Totodată, denumirea mărfurilor și produselor alimentare, etichetele mărfurilor, mărcile comerciale, instrucțiunile, precum și orice alte informații vizuale referitoare la mărfurile fabricate în Republica Moldova vor fi scrise în limba de stat și limba rusă obligatoriu.
Toate prevederile Legii le vedeți mai jos.
Menționăm că proiectul a fost votat în prima lectură, deputații urmează să examineze și să aprobe proiectul în lectura a II-a.
Autorii prezentului proiect sunt deputații socialiști: Bogdan Țîrdea, Adrian Lebedinschi, Vasile Bolea și Vlad Bătrîncea.
Cristina Parfeni