[ X ]
Legea privind combaterea terorismului a fost aprobată în Parlament. Iată ce conține documentul
23 Iunie

Legea cu privire la prevenirea și combaterea terorismului a fost aprobată astăzi, 23 iunie, în lectură finală de către Parlament, transmite CURENTUL.

Documentul conţine 11 capitole şi determină cadrul juridic şi organizatoric al activităţii de prevenire şi combatere a terorismului în Republica Moldova, modul de coordonare a activităţii subdiviziunilor specializate în prevenirea şi combaterea terorismului, a acţiunilor întreprinse de autorităţile publice centrale şi locale, de asociaţiile şi organizaţiile obşteşti, de persoanele cu funcţii de răspundere.

Noua lege completează nu doar lista de noţiuni, dar şi cea a autorităţilor implicate în procesul de prevenire şi combatere a terorismului, printre care se enumeră: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor; Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene; Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice, fiecare în limita competenţelor deţinute.

Actul stabileşte introducerea unui concept nou, implementat în spaţiul UE, privind verificarea pasagerilor companiilor aeriene, care are drept scop detectarea tentativelor de părăsire, intrare sau tranzitare a teritoriului ţării de către persoane implicate în activitate teroristă.

Legea prevede crearea organului local de gestionare a crizelor teroriste – Consiliului teritorial antiterorist, care va fi compus din conducători ai consiliilor raionale, reprezentanţi teritoriali ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, ai Inspectoratului General al Poliţiei şi al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale. Pentru dirijarea şi desfăşurarea operaţiilor antiteroriste va fi instituit Comandamentul  Operaţional Antiterorist.

Legea delimitează clar măsurile restrictive care pot fi instituite în zona de desfășurare a operației antiteroriste. La fel, prevede informarea opiniei publice asupra actelor teroriste, fiind reglementată conduita mijloacelor de informare şi interdicţiile impuse pe parcursul desfăşurării operaţiei antiteroriste şi în afara acesteia.

Documentul conţine menţiuni privind necesitatea unor prevederi care vizează răspunderea asociaţiei obşteşti sau religioase ori a unei alte organizaţii pentru desfăşurarea activităţii teroriste; răspunderea mijlocului de informare în masă pentru difuzarea materialelor care cheamă la desfăşurarea activităţii teroriste sau îndreptăţesc desfăşurarea unei astfel de activităţi; inadmisibilitatea utilizării reţelelor de comunicaţii electronice pentru desfăşurarea activităţii teroriste.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților