[ X ]
[ X ]
[ X ]
Legea privind activitatea băncilor a fost aprobată! BNM va avea drepturi și atribuții extinse în supravegherea băncilor
23 Iunie

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul Legii privind activitatea băncilor, care va substitui actuala Lege a instituţiilor financiare, transmite CURENTUL.

Documentul transpune standardele şi practicile internaţionale aferente procesului de licenţiere, reglementare şi supraveghere efectuată de Banca Naţională a Moldovei și menţine în același timp prevederile legale elaborate şi adoptate în conformitate cu recomandările Fondului Monetar Internațional.

Noua lege va permite dezvoltarea unor instrumente de supraveghere eficiente de prevenire şi minimizare a unor eventuale deficienţe în activitatea băncilor la etape incipiente, astfel asigurând stabilitatea sectorului bancar şi protejarea intereselor deponenţilor.

În particular, este prevăzută extinderea drepturilor şi atribuţiilor Băncii Naţionale a Moldovei în procesul de evaluare şi supraveghere a băncilor, inclusiv mărirea şi diversificarea sancţiunilor aplicate băncilor.

Pentru a asigura realizarea eficientă a competenţelor supraveghetorului şi consolidarea guvernanței corporative în bănci, proiectul legii dispune unele derogări de la Legea privind societăţile pe acţiuni, referitoare la atribuţiile adunării generale a acţionarilor, ale consiliului şi organului executiv, precum şi excluderea comisiilor de cenzori din lista organelor de control ale băncilor.

O altă noutate vizează obligativitatea băncii de a avea un capital intern adecvat în raport cu riscurile la care se expune.

Totodată, sunt incluse concepte şi noţiuni noi, printre care modificarea ca sens a noţiunilor de „filială” şi „sucursală”.

Proiectul Legii privind activitatea băncilor a fost elaborat în cadrul proiectului de twinning finanţat de Uniunea Europeană.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților