[ X ]
[ X ]
[ X ]
Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală intră de astăzi în vigoare
14 Iulie

Modificările la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) pe anul 2020 pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului au intrat astăzi, 14 iulie, în vigoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, transmite CURENTUL.

Noile prevederi se referă la acoperirea cheltuielilor necesare pentru majorarea cu 30%, începând din 1 septembrie, a salariilor personalului medical și șoferilor de ambulanță din asistența medicală urgentă prespitalicească, precum și acordarea până la finele anului curent a sporului pentru personalul antrenat în acordarea asistenței medicale pacienților cu COVID-19.

Potrivit modificărilor, veniturile în fondurile AOAM vor crește cu circa 428 de milioane de lei și vor depăși suma de 8 miliarde 579 de milioane de lei. Această majorare va fi efectuată din contul transferurilor curente din bugetul de stat.

Totodată, volumul cheltuielilor din fondurile AOAM va crește cu aproximativ 534 de milioane de lei și va constitui peste 8 miliarde 917 milioane de lei, cu un deficit de aproape 338 de milioane de lei. Cheltuielile se vor majora din contul transferurilor din bugetul de stat și al soldului de mijloace bănești acumulate la început de an în fondurile AOAM.

Astfel, din cele aproape 534 de milioane de lei ce urmează a fi direcționate în fondul de bază al AOAM, peste 362 de milioane sunt destinate acoperirii cheltuielilor necesare creșterii cu 30%, începând din 1 septembrie 2020, a salariilor personalului medical din toate instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul AOAM şi șoferilor de ambulanțe din instituțiile medico-sanitare care prestează asistență medicală urgentă prespitalicească . Este vorba despre creșterile salariale pentru 42 918 de unităţi de personal ocupat sau 38 793 de angajaţi.

Alte cca 172 de milioane de lei vor fi direcționate pentru acordarea până la finele anului curent a sporului pentru peste 7800 de angajați, inclusiv medici rezidenți, antrenați în acordarea asistenței medicale persoanelor care întrunesc criteriile definiției de caz COVID-19, precum și pentru majorarea cu 30% a salariilor acestor angajați de la 1 septembrie 2020.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților