[ X ]
[ X ]
[ X ]
Legea anti-tutun: Numărul cazurilor de astm bronșic s-a micșorat cu 15%
24 Ianuarie

La 7 luni de la intrarea în vigoare a interdicțiilor privind fumatul în spațiile publice și la locurile de muncă, Ministerul Sănătății atestă micșorarea numărului de îmbolnăviri asociate cu expunerea la fumul de tutun, transmite CURENTUL.

În perioada iunie-decembrie 2016, numărul de spitalizări din cauza astmului bronșic s-a micșorat cu 15% față de aceeași perioadă a anului trecut, când fumatul nu era interzis prin lege.

Cea mai mare reducere (28%) a numărului de spitalizări s-a înregistrat în luna iunie 2016, îndată după intrarea în vigoare a interdicțiilor privind fumatul în spațiile publice. Ulterior, lunar, s-a înregistrat o reducere constantă a numărului de spitalizări. Astfel, în perioada iunie-decembrie 2016 au fost spitalizați mai puțini pacienți cu agravare a astumului bronșic, a astmului bronșic parţial controlat și/sau necontrolat, precum și a complicațiilor acestei maladii, în comparație cu aceiași perioadă a anului precedent. Datele sunt obținute din Aplicația ”Pacienți” din Baza de date DRG, gestionată de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Fumul de tutun face parte din factorii de risc pentru apariția acceselor astmatice, deoarece expunerea la fumul de tutun și fumatul este unul din factorii non-alergici, care pot declanşa criza de astm bronşic sau o agravare a stării respiratorii a organismului uman. De aceea, specialiștii recomandă evitarea fumatului activ şi pasiv ca primă măsură care poate îmbunătăţi condiţia respiratorie.

Astmul bronșic este una dintre cauzele principale ale morbidităţii cronice și mortalităţii din întreaga lume. Se estimează că în Republica Moldova sunt peste 160 mii de astmatici (aproximativ 4,0% din populaţie).

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților