Cabinetul de miniștri a aprobat și urmează să transmită spre examinare Parlamentului, proiectul de lege privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, informează CURENTUL.
Documentul reglementează raporturile de muncă temporare ale zilierilor, drepturile și obligațiile angajatorului față de zilieri precum și modul de activitate a acestora, în derogare de la prevederile Codului Muncii. Astfel, durata zilnică de executare a activității unui zilier, care nu poate depăși 8 ore, 5 ore pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 – 16 ani și 7 ore pentru persoanele cu vârsta de la 16 la 18 ani.
Cât privește plata pentru activitatea zilierilor, aceasta urmează să fie efectuată de către beneficiar la sfârșitul fiecărei zile de muncă, conform înțelegerii dintre beneficiar și ziler. Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se stabilește în mărime de 12,43 lei pe oră.
Menționăm că, în cazul în care va intra în vigoare, legea va obliga beneficiarii să întrețină registrul de evidență a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activității acestora, precum și să transmită extrasul din registrul vizat Inspectoratului teritorial de muncă respectiv, inclusiv pe suport electronic.
Inspectoratul de Stat al Muncii și/sau Serviciul Fiscal de Stat sunt instituțiile care vor constata contravențiile, iar sancțiunile vor fi incluse în Codul Contravențional.
Anastasia Borta