Centrul pentru Dezvoltare Socio-Economică și Susținere a Antreprenoriatului Inovațional (CDSESAI), în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), Compania DAS Solutions și GEN Moldova, au desfășurat evenimentul de lansare a Platformei Women Innovators Network Moldova (WIN Moldova), informează CURENTUL.
Platforma WIN Moldova are scopul de a promova femeile din Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, implicate în activități de cercetare și inovare. „Prin intermediul acestui proiect sperăm nu doar să identificăm și să promovăm femeile inovatoare din Moldova, dar și să popularizăm educația STEM în rândul fetelor. Totodată, vrem să stimulăm și să creștem participarea femeilor inovatoare la competiții și programe internaționale”, a menționat Igor Plămădeală, președintele CDSESAI, în cadrul evenimentului de lansare.
În cadrul evenimentului, Directorul General AGEPI, Lilia Bolocan, a menționat că în prezent, nu există domenii în care femeile să nu-și aducă aportul la crearea de noi cunoștințe, noi invenții revoluționare destinate să transforme și să îmbunătățească lumea. Avem multe exemple de invenții care ne fac viața mai ușoară, pentru care omenirea trebuie să le fie recunoscătoare femeilor: ferestrăul circular, masina de spălat vase, ștergătorul de parbriz, scutecele de unică folosință, remediul pentru „tinerețe fără bătrânețe” Gerovital etc. Chiar și startul erei digitale a fost dat de o femeie!
În întreaga lume, femeile inventatoare, designeri și reprezentante ale altor profesii creative contribuie la dezvoltarea societății. Şi în Republica Moldova există femei inventatoare care creează, dezvoltă şi exploatează invenţiile lor, iar 12 dintre acestea au devenit laureate ale Medaliei de Aur a OMPI „Pentru Inventatori”, deci, avem cu ce ne mândri și ne exprimăm toată admirația față de ele, a menționat Doamna Lilia Bolocan.
Conform datelor statistice deținute de AGEPI, în Republica Moldova, în perioada 1993-2018, au solicitat brevetarea invențiilor la AGEPI 4815 de inventatori, dintre aceștia 1420 (29,5%) sunt femei. În medie, în 46% din cererile de brevet depuse, este indicată cel puțin o femeie-inventator.
Și mai impresionantă este participarea femeilor în activitățile ce țin de obținerea și brevetarea soiurilor noi de plante: 51% dintre amelioratorii care au depus cereri de brevete pentru soiuri de plante la AGEPI sunt femei, iar în medie, în 75% din cererile de brevet pentru soi de plantă este indicată cel puțin o femee-ameliorator.
Directorul general AGEPI a ținut să menționeze că în procesul inovațional sunt implicate nu doar brevetele, dar și alte obiecte de proprietate intelectuală: desenele și modelele industriale, mărcile, obiectele protejate de dreptul de autor și dreptiurile conexe, prezentând date statistice relevante cu privire la accesarea mecanismelor de protecție a acestor obiecte de către femeile din Republica Moldova și a accentuat importanța asigurării drepturilor de proprietate intelectuală în dezvoltarea unei afaceri inovative.
Inovațiile dezvoltate de femeile din Republica Moldova vor fi disponibile pe o singură platformă online, www.winmoldova.md. Site-ul a fost dezvoltat în cadrul proiectului WIN – Women Innovators Network, finanțat printr-un grant oferit de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.
Evenimentul s-a desfășurat în incinta Centrului de Excelență în domeniul TIC – Tekwill.
Cristina Pendea