Două contracte de finanțare, în valoare totală de peste 100 mil. lei, care vor aduce apă potabilă și servicii moderne de canalizare pentru zeci de mii de oameni din raioanele Sîngerei și Glodeni, au fost semnat de către primăriile localităților beneficiare și ADR Nord.
Acestea vor asigura cu apă potabilă din râul Nistru 32 de mii de locuitori din opt localități ale raionului. Alți 7 mii de locuitori din orașul Sîngerei și comuna Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei, vor beneficia de un sistem funcțional de colectare a apelor uzate și tratare a acestora într-o stație de epurare modernă. Un alt contract de finanțare vizează extinderea serviciilor publice locale de asigurare cu apă potabilă pentru 6 localități din raionul Glodeni.
Astfel, la Sîngerei va fi extins apeductul magistral pentru comunele Izvoare, Drăgănești, Cotiujenii Mici, Grigorăuca, Copăceni, Prepelița, satul Rădoaia și orașul Sîngerei. Aceasta va crea condițiile necesare ca apeductul magistral construit anterior, cu o lungime de 32,79 km, să fie pus în funcțiune în 10 localități din raionul Sângerei, iar extinderea apeductului pe o distanță de 43,29 km va permite asigurarea accesului la apă potabilă pentru cele opt localități din raion. Apeductul va fi extins pe două direcții: Rădoaia-Izvoare-Drăgănești-Cotiujenii Mici (21,32 km), și Sângerei-Grigorăuca-Copăceni-Prepelița. În perspectivă, acest proiect va putea fi extins pe o arie geografică mai vastă, incluzând noi localități beneficiare din raionul Sângerei și asigurând accesul la apă potabilă pentru un număr mai mare de cetățeni.
Tot la Sîngerei, vor fi finalizate lucrările de modernizare a sistemului de sanitație, care presupune construcția unei stații de pompare și asigurarea funcționalității stației de epurare a orașului Sîngerei prin construcția unui tronson magistral de circa 6 km, care va facilita conectarea orașului Sîngerei și a satului Bilicenii Vechi. Obiectivul este de a crea un serviciu de sanitație regional, ce va implica participarea directă a celor două localități în prima fază, iar în cea de-a doua fază vor fi conectate alte patru localități din comuna Grigorăuca și comuna Copăceni.
La Glodeni, vor fi asigurate cu apă potabilă localitățile Clococenii Vechi, Cajba, Dușmani, Hîjdieni, Fundurii Noi și orașul Glodeni, prin construcția rețelei de apeduct magistral cu o lungime de 22 km. Proiectul prevede și construcția unui bloc de tratare a apei, a unei stații de pompare și a două turnuri de apă.
Viceprim-ministrul Vladimir Bolea: „Fiecare proiect implementat de Guvernul Republicii Moldova are la bază grija pentru oameni. Începând din 2021, am implementat peste 700 de proiecte care acoperă uniform întreaga țară – Nord, Centru și Sud. Prin semnarea acestor contracte, ne asigurăm că mii de cetățeni din Nordul țării vor beneficia de acces la apă potabilă și servicii eficiente de canalizare. Regionalizarea acestor servicii, prin interconectarea mai multor localități la aceleași rețele de apă și canalizare, este una dintre direcțiile fundamentale ale politicii de dezvoltare pe care o promovăm. Astfel, nu doar optimizăm costurile și eficiența operațională, ci și contribuim la protejarea mediului și la reducerea impactului negativ al deversărilor de ape uzate asupra solului și sănătății publice. Fiecare comunitate are dreptul la un viitor sigur, cu acces la resurse de apă curată și un mediu protejat, iar aceste proiecte sunt pași esențiali în această direcție.”