La sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) s-au aflat în vizită de lucru reprezentanții Biroului justiție penală și aplicare a legii (INL) din cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Întâlnirea a constituit un bun prilej pentru un schimb de opinii asupra cooperării existente, dar și identificării de noi oportunități de fortificare a parteneriatului bilateral.
Din debutul ședinței, șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a mulțumit pentru suportul consistent oferit de-a lungul anilor de către Ambasada SUA în Republica Moldova, care rămâne un partener de încredere al instituției în procesul de dezvoltare. „În prezent are loc o evaluare a tuturor donațiilor de echipamente din cadrul proiectelor de asistență, în vederea identificării cazurilor în care tehnica nu este utilizată conform destinației. Despre rezultatele acestor evaluări vom comunica ulterior, deoarece ne dorim ca în continuare conlucrarea noastră să se bazeze pe corectitudine și transparență”, a comunicat Vasiloi.
În acest sens, delegația INL a salutat deschiderea conducerii Poliției de Frontieră și a apreciat pentru sinceritate, susținând propunerea de dezvoltare a dialogului bilateral pe integritate.
Pe agenda discuțiilor au fost incluse subiecte privind prioritățile și proiectele de cooperare între Poliția de Frontieră și partenerii americani. În context au fost enunțate dimensiunile de activitate frontalieră prioritare pentru instituție, cum ar fi: consolidarea resurselor umane, modernizarea Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei, dezvoltarea infrastructurii și aplicarea sistemelor inteligente de supraveghere a frontierei de stat cu aeronave fără pilot la bord. Pentru implementarea ultimului obiectiv, în bugetul instituției sunt surse, astfel că începând cu anul viitor polițiștii de frontieră să folosească și acest tip de tehnică în securitatea frontierei Republicii Moldova.
Totodată, Vasiloi a precizat faptul că se întreprind toate măsurile necesare ca parcul auto al Poliției de Frontieră să fie modernizat continuu. În acest sens, au fost prezentate delegației INL noile modele ale mașinilor de serviciu, oferite în cadrul unui proiect, dar și Nivele de altă dată, unele fiind folosite încă la supravegherea frontierei. Acestea au fost primele automobile de care a beneficiat autoritatea de frontieră în cadrul proiectului de asistență din partea partenerilor americani.
La final, interlocutorii au convenit asupra menţinerii unei cooperări constructive pe toate domeniile de interacțiune.
Cristina Pendea