Comisia juridică, numiri și imunități a organizat audieri publice privind procedura de numire a lui Iulian Muntean în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
La ședință au participat deputați, reprezentanți ai Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Comisia pre-vetting) Centrului Național Anticorupție (CNA), ai Procuraturii Anticorupție (PA) și ai Procuraturii Generale (PG). De asemenea, la ședință au fost prezente și alte persoane interesate de subiect, precum și reprezentați ai Consiliului Superior al Magistraturii.
Ședința a fost organizată după ce, săptămâna trecută, în spațiul public au apărut informații precum că Iulian Muntean, unul dintre membrii CSM numiți de Parlament, ar fi învinuit într-un dosar de corupție. În cadrul discuțiilor, persoanele responsabile au explicat mai multe detalii despre procedura de numire în funcție a lui Iulian Muntean, inclusiv despre etapa de pre-vetting.
În baza celor discutate, membrii Comisiei juridice, numiri și imunități au stipulat o serie de recomandări, pentru ca astfel de situații să poată fi prevenite sau evitate. „Printre acestea figurează necesitatea efectuării de către Procuratura Generală a unui audit privind completarea acestui registru cu fișe de învinuire. De asemenea, Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție ar trebui să prezinte Comisiei juridice, numiri și imunități un raport despre dosarele cu o vechime de câțiva ani. Mai recomandăm Comisiei vetting să solicite informații despre candidați de la PG, PA și CNA”, a adăugat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.
De menționat că Iulian Muntean a fost numit de Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, urmare a organizării unui concurs pentru selectarea candidaților la această funcție. Acesta s-a desfășurat în trei etape – depunerea și admisibilitatea dosarelor, evaluarea integrității candidaților și interviul. De menționat că la proba interviului au fost admise șase persoane, care au promovat evaluarea efectuată de Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Concursul a fost promovat de două persoane, candidaturile cărora au fost propuse plenului Parlamentului pentru numirea în funcția de membru al CSM.