[ X ]
La Mulți Ani Omului Lumină, Constantin Manolache, omagiatul primei zile de Brumar
2 Noiembrie

An de an, toamnă de toamnă, în prima zi de Brumar îi spunem La Mulți Ani unei personalități, unui Om deosebit, cunoscut în spațiul științific și în perimetrul cultural și istoric drept editor, enciclopedist, cercetător, dar și un reper spiritual pronunțat, un formator de caractere, îndrumător. Vorbim de Constantin MANOLACHE, doctor habilitat, conferenţiar universitar, colonel (r), director al Bibliotecii Științifice (Institut) „Andrei Lupan”. Managerul, colegul, prietenul, soțul, bunelul, dar și Omul Constantin Manolache, pentru care încercăm să conturăm un frumos profil și un mesaj de aniversare, vine către această fabuloasă toamnă, cu 70 de frunze arămii care cad lin pe creștetul, chipul, umerii și întregii sale ființe. În contrast cu un argintiu sublim la tâmple și un măsliniu în ochi denunțăm, prin frumoasa paletă de nuanțe tomnatice, infiltrarea unei subtilități, consecvențe, seriozități și rigurozități, dar, în același timp, receptăm o originalitate, un devotament, o responsabilitate în tot ce face, alături de o căldură, prietenie și omenie cu care îi tratează pe cei din jur, dar mai ales pe cei cu care face echipă.

Fiind un spirit enciclopedist, căutător neobosit în tot și în toate, îndrăznim să spunem că el însuși este un manuscris, în care, fără a obosi, îi remarci unicitatea. Creează atmosferă oriunde s-ar afla,  accentuându-și originalitatea, dar și simplețea deopotrivă, lucru ce-i sporește consistența și relevanța.

Dl Constantin Manolache activează în domeniul cercetării şi editării circa 45 de ani, acumulând o bogată experienţă ştiinţifico-organizatorică. Pe parcursul a 14 ani de muncă la Editura „Lumina”, în calitate de redactor, şef de redacţie, redactor-șef adjunct, a adus o contribuţie substanţială la asigurarea instituţiilor de învăţământ cu manuale şi materiale didactice.

Pe lângă numeroasele  recomandări  metodice şi regulamente interne, colonelului (r) Constantin Manolache îi revine meritul deosebit de a conduce elaborarea şi editarea regulamentelor militare generale pentru Forţele Armate, activitate de pionierat pentru Republica Moldova. A fost iniţiatorul şi redactorul-coordonator al ediţiei în 8 volume Cartea Memoriei, apărute pentru prima dată şi cuprinzând informaţii despre persoanele decedate în cel de-al Doilea Război Mondial, originare din Republica Moldova. În 2009 fondează prima publicație științifică în domeniul științelor militare și securității, Revista Militară, pe care o conduce, în calitate de redactor-șef, mulți ani. Este conducător de doctorat în cadrul școlii doctorale militare.

După doi ani de cercetare în cadrul Institutului de Istorie, Stat şi Drept, din ianuarie 2008, dl  Manolache devine director al Institutului de Studii Enciclopedice nou-creat. Sub egida Institutului de Studii Enciclopedice au apărut o serie de publicaţii ştiinţifice de rezonanță, care au fost distinse cu premii la mai multe Saloane Internaționale de Carte, inclusiv, Edițiile enciclopedice Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova și Republica Moldova, astfel, doctorul habilitat Constantin Manolache, reușind și justificând plenar readucerea în aria preocupărilor academice a cercetărilor enciclopedice. Un alt aspect important în activitatea instituției îl constituie cercetările de istorie a științei și ale biografiilor științifice ale savanților din Republica Moldova, abordate prin prismă inter/trans/multidisciplinară.

Constantin Manolache este cel care se identifică cu cercetările enciclopedice actuale, iar vasta sa activitate de editor, îngrijitor, coordonator şi autor pe care o desfăşoară de-a lungul anilor îi aduce gratitudinea autorilor, dar și consideraţia colegilor.

Acad. Teodor Furdui mărturisește că grație activității sale cu dăruire de sine, dr.hab. Constantin Manolache a devenit astăzi cunoscut ca fondator și promotor al științei enciclopedice, dar și ca om de știință care a studiat principiile și structura sistemului național de securitate și de apărare a țării, prin aceasta omagiatul zilei înscriindu-și numele în istoria științei și culturii autohtone.

Mem. cor. Demir Dragnev relevă că în toate funcțiile pe care le-a exercitat a fost un deschizător de drumuri în diferite domenii. Dr.hab. Constantin Manolache s-a apucat cu îndemânarea unui meșter de vocație să schițeze compartimentele, să modeleze forma de prezentare, să specifice în detaliu aspecte pe care nici chiar Domnia Sa, parcă, nu le credea atât de importante. Și-a dat seama că are în față un om cu harul rarisim de a descoperi mesajul fiecărei fapte și a detaliului din planul doi. Prin spiritul de inițiativă și organizare, prin pasiunea care-l însuflețește și competența desfășurată în arta de a conduce, a păstra și cultiva corelațiile științifice și umane, cunoscutul om de știință și cultură Constantin Manolache se bucură de profundul său respect.

Mem.cor. Victor Juc, dr.hab., prof., directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM, spune că septuagenarul Constantin Manolache se află la baza nu doar a construcției militare în Republica Moldova, dar și a cercetărilor științifice autohtone în domeniul securității și apărării naționale. Constantin Manolache a contribuit substanțial la elaborarea documentelor de politici și a instrucțiunilor care au asigurat reglementarea și desfășurarea activității instituționale și de personal în domeniu. Activitatea de cercetare științifică, cu predilecție în probleme asigurării securității ecologice și ale edificării organismului militar în Republica Moldova, s-au soldat cu constituirea unei direcții științifice noi în cadrul științelor politice autohtone-politica construcției militare în Republica Moldova.

Prof. Valeriu Cușnir, doctor habilitat în științe juridice, ex-director al Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM a remarcat că grație contribuției Domniei Sale și echipei pe care o conduce, cercetarea enciclopedica națională a cunoscut o nouă recrudescență, înregistrând noi performanțe notabile, lucrările lansate în circuitul științific bucurându-se de înalte aprecieri. Conducător de doctorat, autor al unei multitudini de publicații științifice privind problemele politico-militare ale securităţii ecologice, apărării și securității naționale, dar și edificator al unei noi direcții de cercetare științifică – politica de construcție militară în Republica Moldova, confirmată prin susținerea publică și acordarea titlului științific de doctor habilitat, pun în evidență o prestație profesională de excepție a Domnului Constantin Manolache la dezvoltarea cercetării științifice și sporirea relevanței acesteia pe plan național și internațional.

E toamnă iar, frunzele multicolore cad domol peste noi a câta oară, iar noi suntem prinși mereu de rutina cotidiană și părem prea ocupați cu cele lumești. Să facem astăzi și un popas firesc, omenesc, colegial, prietenesc și să-i spunem Omului Constantin Manolache La Mulți Ani cu urări de bine şi de sănătate. Să intrăm în legile toamnei cu certitudinea că mâine trebuie să fim mai buni decât azi, iar atingerea tandră a urărilor noastre să-l încurajeze de a face și în continuare la fel de multe lucruri înălţătoare, arcuind necontenit conexiuni între oamenii dragi inimii, dar și oamenii zilei.  

La Mulți Ani binecuvântați, distinse Profesor, Director și Om Constantin Manolache! 

Eugenia Tofan,

Șef Secție,

Departamentul Cercetare și Inovare, USM

Inapoi la arhiva noutaților