[ X ]
La Ministerul Justiției au fost discutate opțiunile de revizuire a Hărții Judiciare
24 Ianuarie

Un prim proiect al conceptului de revizuire a Hărții Judiciare a fost discutat la Ministerul Justiției în cadrul unui forum de discuții. Reforma are ca scop crearea premiselor pentru specializarea judecătorilor, repartizarea uniformă a volumului de lucru, consolidarea capacităților instituționale ale instanțelor judecătorești, asigurarea utilizării eficiente a fondurilor publice și reducerea cheltuielilor de întreținere.

În cuvântul de salut, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a făcut trimitere la necesitatea unei abordări ample a situației astfel încât reformarea instanțelor judecătorești să producă efecte pozitive de lungă durată în actul de înfăptuire a justiției, iar drepturile cetățenilor să fie protejate. „Sigur că au fost și sunt și în prezent anumite reticențe de ordin obiectiv sau subiectiv privind această reformă, însă, vom constata că în ultima perioadă de timp mai multe state trec prin procesul de optimizare a instanțelor, proces care este unul extrem de complex și care durează în timp. Trebuie să găsim acel echilibru între interesele justițiabililor pe de o parte, nivelul optim de eficiență a activității instanțelor și calitatea actului de justiție”, a menționat ministrul Justiției.

În cadrul evenimentului, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești a prezentat un proiect inițial spre discuții, în care s-a ținut cont de propunerile anterioare de la toți actorii din justiție, dar și de recomandări și analize elaborate pe parcursul anilor de către experți locali și internaționali. Participanții au venit cu propuneri noi de optimizare și raționamente de adaptare a Hărții Judiciare reieșind din experiența statelor europene în care au avut loc reforme similare, dar și din experiența lor din teren din ultimii ani.

Astfel, au fost discutate atât idea unificării unor sedii a instanțelor judecătorești cât și posibilitatea descentralizării, în scopul acordării justițiabililor accesului la instanță dar și asigurarea calității având în vedere posibilitățile administrative ale statutului nostru. De asemenea, a fost propusă majorarea numărului de judecători în viitoarele centre judecătorești.

Totodată, a fost pusă în discuție starea sediilor instanțelor judecătorești, unele dintre ele fiind avariate, și necesitatea avansării procesului de construcție a sediilor judecătorești care ar corespunde standardelor europene.

Propunerile au fost formulate de reprezentanți ai societății civile, ai Grupului de Lucru privind reforma Hărții Judiciare și ai instituțiilor de drept din Republica Moldova. La discuții au participat reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova, Curții Supreme de Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, Uniunii Avocaților, Procuraturii Generale, Instanțelor judecătorești și Curților de Apel din nordul, centrul și sudul țări, Inspectoratului General al Poliției,   precum și ai societății civile.

Inapoi la arhiva noutaților