[ X ]
[ X ]
[ X ]
La Ialoveni va avea loc Conferința națională „Businessul Fructelor în RM”. Iată ce subiecte vor fi abordate
28 Noiembrie

În perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, curent, în incinta Complexului Turistic Costești, raionul Ialoveni va avea loc Conferința națională „Businessul Fructelor în Republica Moldova”, transmite CURENTUL.

Evenimentul este organizat de Asociația Moldova Fruct în parteneriat cu proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Este a treia ediție a acestei conferințe, devenită tradițională pentru producătorii de fructe din Moldova. În acest an, la eveniment urmează să participe în jur de 120 de fermieri din toate regiunile țării, experți internaționali în domeniul producerii fructelor și comercianți din țară și de peste hotare.

Subiectele care vor fi abordate în cadrul evenimentului au fost selectate în baza activităților desfășurate de asociație pe parcursul anului: vizite de studiu în țările cu o ramură de producere a fructelor bine dezvoltată, seminare, instruiri, dar și a necesitățile formulate de producătorii agricoli, membri ai Moldova-Fruct. De altfel, participarea la expozițiile internaționale a permis identificarea lacunelor asupra cărora producătorii moldoveni de fructe trebuie să lucreze pentru a deveni mai competitivi pe piețele externe, iar fructele produse în Republica Moldova să ajungă nu doar pe piața CSI, dar și pe alte piețe.

În funcție de problemele identificate pe întregul lanț de producere a fructelor, lucrările conferinței au fost structurate în 5 sesiuni în care va fi prezentată viziunea membrilor Asociației Moldova Fruct asupra viitorului ramurii de producere și comercializare a fructelor, vor fi scoase în evidență provocările pentru care pomicultorii solicită suport din partea partenerilor de dezvoltare și a statului pentru a face față tendințelor de pe piață și pentru a transforma provocările în oportunități.

Conferința va debuta cu prezentarea inovațiilor ce țin de diversificarea sortimentului de soiuri și inovații în producerea fructelor ca atare.

Organizatorii conferinței și-au propus să promoveze și inovațiile tehnologice: abordări în fertilizarea și protecția integrată care să conducă la minimizarea reziduurilor în fructele produse. Un alt aspect inclus pe agenda conferinței  ține de sectorul  post-recoltare și procesare a fructelor. O noutate propusă de organizatori este producerea fructelor înghețate sau congelate care se bucură de o cerere tot mai mare pe piață. Participanții la eveniment vor face cunoștință cu tendințele și preferințele consumatorului de pe piețele mondiale.

Pentru prezentarea experienței internaționale au fost invitați experți din Olanda, Ungaria, Damenarca, România. Și specialiștii locali vor face schimb de experiență și bune practici cu producătorii de fructe.

Evenimentul va culmina cu un panel comercial de interacţiune şi negocieri cu agenţi comerciali din ţară şi de peste hotare.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților