[ X ]
[ X ]
[ X ]
La Congaz a fost inaugurat un monument în memoria eroilor războiului din Afganistan
23 Noiembrie

În satul Congaz din UTA Găgăuzia a fost inaugurat un monument dedicat eroilor decedați în războiul din Afganistan, transmite CURENTUL cu referire la ziarul „Московский Комсомолец”.

Monumentul a fost construit la inițiativa veteranilor din Congaz. Banii pentru acesta au fost strânși de către cetățenii satului.

Monumentul în sine reprezintă un soldat din armata sovietică, pe cap cu un chipiu „afgan”. Într-o mână soldatul ține o armă AKM, iar în cealaltă ține o ploscă cu apă.

La eveniment au fost prezenți primarul satului Mihail Esir, președintele Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan Mihail Mocanu, dar și deputatul Demian Caraseni și fratele acestuia, vicedirectorul Trans-Oil, Mihail Caraseni, originari din acest sat și care au contribuit la construcția monumentului. Aceștia s-au declarat impresionați de munca depusă.

„Sunt inspirat de consătenii mei. Ați reușit cu propriile mâini, cu propriul entuziasm, nu doar să ridicați un monument în acest sat, dar și să demonstrați că nu are preț amintirea, tristețea și respectul. Nu există un preț pentru Patrie”, a spus Demian Caraseni.

„Știți, în asemenea condiții, problemele financiare sunt importante, dar oricum rămân pe al doilea plan. Suntem de aceeaşi vârstă cu Nicolae Cebanov (un tânăr din sat mort în acel război – n.r.) și în armată am mers împreună, doar că eu am avut posibilitatea să-mi fac serviciul militar pe teritoriul Uniunii. Niciodată nu voi uita în ce șoc eram și cât de pierdut când am aflat că Nicolae a decedat. Acest monument este un simbol al respectului oamenilor din generația mea care a primit toate încercările care s-au abătut pe umerii lor. Acest monument este și o demonstrație a unirii, omeniei oamenilor care trăiesc în satul meu natal. Sunt într-adevăr mândru de acești oameni și această mândrie îmi aduce o mare bucurie”, a spus Mihail Caraseni.

După inaugurarea monumentului, au avut loc mai multe activități și concursuri.

congaz3

congaz2

congaz

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților