[ X ]
La Chișinău se desfășoară astăzi Comisia a XIX-a interguvernamentală moldo-belarusă pentru cooperare comercial-economică
7 Iunie

Comisia a XIX-a interguvernamentală moldo-belarusă pentru cooperare comercial-economică se va reuni în ședință astăzi la Chișinău. Delegația Republicii Moldova va fi condusă de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, iar cea a Belarusului – de viceprim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Rusîi. Comisa moldo-belarusă reprezintă o platformă importantă de discuții pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale pe diferite domenii, în special comercial-economic, transporturi și domeniul investițional, transmite CURENTUL.

Discuțiile se vor axa pe colaborarea comercial-economică și agroindustrială, precum și pe liberalizarea transportului, care va permite transportatorilor de mărfuri să circule liber și fără restricții. De asemenea, părțile vor discuta pe marginea semnării ulterioare a Acordul privind liberalizarea transportului avia şi a transportului auto de mărfuri, ceea ce va intensifica relațiile bilaterale și va crește schimburile comerciale între Republica Moldova și Republica Belarus.

Totodată, în cadrul Comisiei urmează a fi semnat Protocol Comisia a XIX-a interguvernamentală moldo-belarusă pentru cooperare comercial-economică. Părțile vor stabili agenda Comisiei interguvernamentale moldo-belarusă ulterioare, care se va desfășura la Minsk, în 2019.

Amintim că, Ministerul Economiei și Infrastructurii în colaborare cu Ambasada Republicii Belarus în Republica Moldova, a relansat cursa directă Chișinău – Minsk. Rutele spre Minsk vor porni în fiecare marți și vineri la ora 17:30, de la Gara de Nord. Prețul unui bilet este de 1 200 de lei.

În Republica Moldova activează 91 de întreprinderi cu capital belarus în valoare de 3,78 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Belarus, în anul 2017, a înregistrat suma de 224,67 milioane de dolari, în creștere cu 9,69% față de anul 2016.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților