Ministerul Energiei în parteneriat cu Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii organizează timp de patru zile la Chișinău „Summit-ul privind securitatea cibernetică a infrastructurilor critice (SSCIC).
Acest training este susținut de un grup de experți din SUA şi este axat exclusiv pe securitatea infrastructurii critice din domeniul energetic, cu patru module distincte. Prezentă la eveniment, secretara de stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, a mulțumit partenerilor externi pentru sprijinul oferit țării noastre în combaterea atacurilor cibernetice care s-au întețit în ultima perioadă.
„Obiectivul SSCIC este de a prezenta cele mai bune practici și tendințele actuale în ceea ce privește asigurarea securității cibernetice și prevenirea atacurilor împotriva infrastructurii critice, precum și de a prezenta soluții tehnice, practice de contracarare a riscurilor hibride”, a menționat Cristina Pereteatcu.
Atelierul prevede scenarii de învățare practice și interactive care le vor permite profesioniștilor din domeniul tehnologiei informaționale și a securității să dezvolte și să stăpânească abilități aprofundate de apărare a sistemelor cibernetice în timp real.
“Formarea este concepută ca o competiție de provocări și este împărțită în diferite niveluri, astfel încât să poată implementa mai rapid tehnicile predate de noi în munca lor de zi cu zi”, au punctat mentorii veniți din SUA. La summit participă angajați ai structurilor de forță printre care Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul Apărării, Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU), dar și reprezentanți de la Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), Termoelectrica, Energocom, CET-Nord, „Premier Energy”, Moldelectrica, „Vestmoldtransgaz” și „FEE-Nord”.
Participanții vor fi instruiți printr-o serie de exerciții teoretice și practice de prevenire a atacurilor cibernetice asupra infrastructurii energetice critice. Mai mult, cei prezenți la eveniment sunt ghidați printr-o serie de exerciții practice care îi provoacă să se apere împotriva atacurilor cibernetice utilizate prin mai multe metode de către adversari calificați. Principalele subiecte abordate și discutate includ gestionarea resurselor umane, proceselor și tehnologiilor necesare pentru a crea și susține un program de risc de securitate cibernetică OT/ICS durabil, promovând în același timp o cultură a colaborării și siguranță, precum și modul de raportare a riscurilor de securitate către părțile interesate, menținând în același timp siguranța și fiabilitatea operațiunilor de inginerie.