Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, Asociația Obștească „Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova” și Solidarity Fund PL în Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru Dezvoltarea Turismului Verde. Acest acord reprezintă un pas important în direcția unui turism sustenabil și responsabil, care să protejeze și să valorifice resursele naturale ale țării noastre.
,,Ne-am angajat să combinăm dezvoltarea economică cu protecția naturii. Vom încuraja afacerile prietenoase cu mediul și vom oferi noi posibilități de investiții în sectorul turismului verde, iar odată cu asta vom motiva cetățenii să deschidă afaceri acasă și împreună să dezvoltăm țara. Pădurile și oamenii trebuie să conviețuiască armonios împreună,” a menționat ministrul Lazarencu în cadrul evenimentului.
La fel, ministrul a reiterat că că turismul și conservarea naturii pot merge mână în mână pentru beneficiul tuturor. Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a subliniat importanța colaborării între toate părțile implicate în acest memorandum.
„Mulți cred că scopurile unei arii protejate și cele ale populației locale s-ar afla în conflict. De fapt, nu este așa. Da, avem și zone protejate care nu pot fi deschise fluxurilor intense de călători din cauza regimurilor specifice de protecție. Totuși, în zonele în care regimul de protecție permite, ne bucurăm mai îndeaproape de spațiile naturale. Putem armoniza dezvoltarea economică cu protecția naturii și utilizarea durabilă și echitabilă a resurselor naturale prin crearea spațiilor de observare a faunei și florei, spații de belvedere și peisaje pitorești. Siturile noastre naturale, precum Plaiul Fagului, Pădurea Domnească, Codrii Moldovei și Lunca Prutului de Jos, oferă un potențial nevalorificat pentru dezvoltarea turismului rural și ecologic. Biosfera Prutul de Jos, inclusă în Programul UNESCO „Omul și Biosfera”, și cele trei situri Ramsar sunt exemple clare ale bogățiilor naturale care pot atrage turiști din întreaga lume”, a precizat Sergiu Lazarencu.
Prin acest Memorandum, se urmărește dezvoltarea turismului verde în diverse regiuni ale Moldovei, sprijinirea comunităților locale în promovarea turismului în ariile naturale protejate și educarea și sensibilizarea turiștilor cu privire la un comportament responsabil și sustenabil. De asemenea, se propune dezvoltarea parteneriatelor între sectorul public și privat pentru diversificarea ofertei turistice și satisfacerea nevoilor și preferințelor turiștilor. Vor fi create trasee pentru drumeții și bicicliști, iar accesul la informații despre natură și activitățile în aer liber va fi facilitat.
Sondajul realizat printre turiștii străini care au vizitat Moldova în 2023 a arătat că aceștia sunt din ce în ce mai interesați de protejarea mediului înconjurător. Aproximativ 60% dintre respondenți au apreciat frumusețea naturală a Moldovei și au subliniat importanța conservării acesteia pentru viitoarele generații.
Memorandumul semnat este valabil pe o perioadă de 2 ani și se va prelungi automat pe perioade succesive, egale cu cea inițială. Acest parteneriat între instituțiile guvernamentale și organizațiile non-guvernamentale reprezintă un pas important în promovarea turismului verde și în conservarea patrimoniului natural al Moldovei.