Cu prilejul zilei profesionale a expertului judiciar, Centrul Național de Expertiză Judiciară (CNEJ), subordonat Ministerului Justiției, a reunit peste 55 experți judiciari din Moldova, România, Ucraina, și Italia. La eveniment mai mulți autori și-au prezentat cercetările cu tematică variată și au discutat despre argumentarea ştiinţifică a rapoartelor de expertiză judiciară, problematica actuală în domeniu, transmite CURENTUL.
În cadrul conferinței, CNEJ și Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) din România au semnat un acord de colaborare privind implementarea proiectelor comune, organizarea stagierilor reciproce ale experților și dezvoltarea metodelor de efectuare a expertizelor judiciare. În acest context, Anatolie Munteanu, Secretar general de stat al Ministerului Justiției, a încurajat CNEJ „să continue, fără ezitare, eforturile pentru aderarea ca membru deplin al Rețelei Europene a Institutelor de Criminalistică. Prin continuitatea cooperării, sper să primim asistența INEC și a partenerilor din Ucraina, în această direcție”.
Experții au împărtășit experiența profesională aducând argumente științice metodelor de cercetare utilizate în diversele expertize prezentate precum expertiza psihologică a prejudiciului moral, regimul documentelor prezentate spre examinare în copie, examinarea criminalistică a armelor de foc, urmele principale și secundare ale împușcăturii, expertizele contabile, probe morfologice în medicina legală, metode analitice în toxicologie. Analizele și constatările cercetărilor sunt publicate în ediția specială a revistei Legea și viața, recent publicate.
De asemenea, la conferință s-a discutat despre atribuțiile experților judiciari privați, corelația prevederilor legislației în domeniul expertizei cu criteriile științifice, metodele inovative de cercetare. În semn de recunoștință pentru cooperare și schimbul de experiență, CNEJ a decernat oaspeților diplome pentru eforturile depuse.
Cristina Pendea