Pe 29 martie, la Chișinău, în Sala Unirii din fostul sediu al Sfatului Țării, unde în martie 1918 s-a votat unirea Basarabiei cu România, a avut loc ședința de inaugurare a Platformei Reîntregririi Naționale. Aceasta se dorește a fi o mișcare civico-patriotică, având ca obiectiv consolidarea identității românești a Republicii Moldova și pregătirea terenului pentru reîntregirea politică a națiunii române de pe ambele maluri ale Prutului, informează CURENTUL.
Evenimentul a marcat aniversarea a 107 ani de la unirea Basarabiei cu România, reunind peste 200 de participanți, care s-au declarat fondatori ai Platformei. Aceasta are ca scop mobilizarea intelectualității naționale și a politicienilor cu identitate românească asumată pentru combaterea stereotipurilor moldoveniste antiromânești, propagate de politicile coloniale țariste și sovietice. Totodată, Platforma susține promovarea unui proiect politic și electoral ce vizează reprezentarea unei fracțiuni unioniste semnificative în viitorul Parlament, asigurând astfel politici de stat favorabile identității românești a Republicii Moldova și consolidând cursul european prin integrarea cu România.
Printre membrii fondatori ai Platformei se regăsesc academicieni, profesori universitari, istorici, medici, foști miniștri și numeroși ex-deputați din diverse legislaturi, inclusiv peste 60 de semnatari ai Declarației de Independență. Participanții la eveniment au adoptat, cu amendamentele propuse în cadrul dezbaterilor, documentul programatic intitulat Manifestul Reîntregririi Naționale, care stabilește principiile și obiectivele strategice pentru unirea Republicii Moldova cu România, oferind argumente istorice, economice, politice și sociale. Un punct distinct din manifest vizează garantarea drepturilor minorităților naționale conform standardelor europene.
De asemenea, au fost desemnate organele de conducere ale Platformei, inclusiv Consiliul Coordonator, responsabil de gestionarea activității zilnice. În perspectiva alegerilor parlamentare, va fi convocat Congresul Platformei, unde se va forma și vota Lista electorală unică unionistă. Partidul Reîntregririi Naționale “ACASĂ”, condus de Valentin Dolganiuc, va servi drept vehicul juridic pentru această listă.
Adunarea a lansat un apel către partidele unioniste, organizațiile societății civile și alegătorii cu viziuni unioniste să se alăture Platformei, pentru a evita dispersarea voturilor la alegeri și a asigura un număr cât mai mare de deputați unioniști în viitorul Parlament.
Potrivit vorbitorilor din cadrul dezbaterilor, “Platforma Reîntregririi Naționale și Lista electorală unionistă unică reprezintă singura șansă pentru unioniști de a influența viitorul Republicii Moldova în perioada scurtă rămasă până la alegerile parlamentare din toamnă. Succesul inițiativei depinde de depășirea disputelor interne și de concentrarea pe obiectivul comun, contribuind astfel la protejarea cursului european al Republicii Moldova și la crearea condițiilor pentru reîntregrirea națională românească”.