Implementarea proiectului finanțat de Banca Mondială „Îmbunătățirea Drumurilor Locale’’ a fost principalul subiect abordat în cadrul unei întrevederi a reprezentanților Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” cu managerul de proiect – Asociația dintre companiile Tecnic, Hill International și SweRoad, transmite CURENTUL.
În prezent, tronsonul ce trece prin satul Pîrlița și comuna Alexeevca din raionul Ungheni și Milești din raionul Nisporeni, parte a Coridorului 13,2 are un progres de execuție de 100%. Lucrările de reparație a sectorului cu o lungime de 12,5 km, urmează să fie recepționate, iar drumul să fie dat în exploatare.
De asemenea, lucrările de îmbunătățire a Coridorului 8.3, care traversează localitățile Hârbovăț, Sverida și Onișcani din raionul Călărași prezintă un progres de peste 88%.
În cadrul ședinței, s-a discutat referitor la statutul lucrărilor de îmbunătățire a Coridorului 10, care traversează localitățile Chiștelnița, Scorțeni din raionul Telenești și Meșeni, Ignăței, Peciște, Pripiceni-Răzești, Pripiceni-Curchi, Trifești din raionul Rezina. Coridorul 10 este divizat în 3 sectoare de drum cu o lungime totală de 36,5 km și au demarat la sfârșitul lunii martie a anului curent.
Lucrările de reabilitare a Coridorului 10 au un progres de execuție lent, care nu corespunde Programului de lucrări. Anterior ASD a atenționat antreprenorul să fie luate măsuri urgente pentru a nu admite întărzieri.
Coridorul 13.1, care trece prin satul Pîrlița și comuna Alexeevca din raionul Ungheni, are o lungime de circa 11 km și înregistrează un progres de execuție a lucrărilor de circa 41%.
Lucrările de îmbunătățire a Coridorului 16, care trece prin localitățile Pojăreni, Costești, Zîmbreni, Horești și Țipala din raionul Ialoveni se desfășoară pe o lungime totală de peste 34 km de drum.
Contractele privind reabilitarea Coridorului 16 au fost încheiate cu 3 companii din Republica Moldova în cadrul Proiectului de Îmbunătățire a Drumurilor Locale la începutul lunii noiembrie a anului 2020.
„Proiectul „Îmbunătățirea Drumurilor Locale” este foarte important pentru infrastructura Republicii Moldova, prin asigurarea accesului cetățenilor către centrele de educație, sănătate și comerț, cât și prin sporirea securității rutiere”, a comunicat Directorul general interimar al ASD, Veaceslav Potop.
Reamintim că la sfârșitul anului 2020 au fost date în exploatare 2 tronsoane cu o lungime totală de 27,6 km, ce fac legătura dintre satele Micleşti, Işnovăţ, Hîrtopul Mare din raionul Criuleni și Peresecina din Raionul Orhei, parte a Coridorului 11 și 2 sectoare cu o lungime totală de peste 17 km, ce traversează localitățile Milești, Bălănești, Pădureni și comuna Seliște din raionul Nisporeni, parte a Coridorului 13.
Acordul pentru implementarea Proiectului Băncii Mondiale „Îmbunătățirea Drumurilor Locale’’ a fost semnat la sfârșitul lunii aprilie a anului 2016, având o valoare de 80 milioane de dolari, alocați Guvernului Republicii Moldova pentru modernizarea drumurilor locale cu cofinanțare din mijloacele fondului rutier în valoare de 6,3 milioane de dolari.
Cristina Pendea