Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a continuat ieri la Bruxelles seria de întrevederi cu lideri europeni și reprezentanți ai noii componențe a Comisiei Europene, în cadrul unei vizite de lucru desfășurate în perioada 10-11 decembrie.
În cadrul întrevederii cu Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European, au fost discutate progresele Moldovei în implementarea reformelor și sprijinul legislativului european pentru parcursul nostru european. „Am discutat despre următorii pași pe care urmează să-i facem pentru a construi o Moldovă europeană, unde oamenii trăiesc bine, în siguranță și cu demnitate. Partenerii noștri din Europa sunt alături de noi și cred în Moldova, iar asta ne dă putere să mergem înainte”, a declarat Președinta Maia Sandu.
Discuțiile cu Kaja Kallas, Înaltă Reprezentantă pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, s-au concentrat pe sprijinul concret al Uniunii Europene pentru consolidarea rezilienței în fața provocărilor cu care se confruntă țara noastră, în contextul insecurității regionale.
Un punct important al vizitei a fost întâlnirea cu Vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, cu portofoliul pentru ocuparea forței de muncă, drepturi sociale și educație, pentru a discuta despre proiectele concrete menite să îmbunătățească standardele de viață în țara noastră și să sporească reziliența generală a țării.
Președinta Maia Sandu a avut, de asemenea, o întrevedere cu Marta Kos, Comisara Europeană pentru Extindere, în cadrul căreia s-a vorbit despre progresele Moldovei în procesul de aderare la Uniunea Europeană și beneficiile ce vor fi resimțite deja pe parcursul acestui proces, precum liberalizarea comerțului, eliminarea tarifelor la roaming și aderarea la Zona unică de plăți în euro.
Cu Dan Jørgensen, Comisarul European pentru Energie și Locuințe, Președinta Sandu a abordat teme legate de securitatea energetică, aprovizionarea stabilă cu energie și tranziția către surse de energie verde.
În cadrul întrevederii cu Michael McGrath, Comisarul European pentru Democraţie, Justiţie şi Statul de drept, discuțiile s-au concentrat pe reformele din domeniul justiției, în special evaluarea externă a judecătorilor, un proces care aduce treptat rezultate pozitive. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea accelerării luptei împotriva corupției, un efort esențial pentru creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile statului și pentru avansarea Moldovei în procesul de integrare europeană.
Șefa statului s-a întâlnit și cu Piotr Serafin, Comisarul European pentru Buget, Antifraudă și Administrație Publică, pentru a discuta despre rolul crucial al finanțării UE în sprijinul dezvoltării Moldovei, inclusiv pentru creșterea întreprinderilor mici și mijlocii, îmbunătățirea infrastructurii și modernizarea satelor. „Sprijinul UE stimulează creșterea afacerilor, ajută la modernizarea drumurilor și localităților noastre, contribuind la o viață mai bună pentru cetățeni. Continuarea acestui sprijin este esențială”, a menționat Președinta Maia Sandu.
Programul zilei a inclus și o discuție despre parcursul european al Moldovei la Centrul pentru Studii de Politică Europeană.