[ X ]
[ X ]
[ X ]
La 3 porci domestici din Cahul a fost depistată pesta porcină africană
31 Iulie

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că, ieri, Laboratorul Național de Referință pentru PPA prin PCR a confirmat 3 rezultate pozitive la 3 porci domestici într-o gospodărie din raionul Cahul, localitatea Crihana Veche (gospodărie particulară cu 20 porcine) și 2 rezultate pozitive în satul Burlăceni, raionul Cahul (au fost depistate cadavrele porcinelor în apropierea localității, proprietarii nu au fost identificați), transmite CURENTUL.

În continuare, se efectuează ancheta epidemiologică în focarele nominalizate, sunt petrecute măsurile de eradicare a focarelor cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiști de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zona de protecție și zona de supraveghere. „Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, screening-ul porcilor domestici din focare. Au fost ucise toate animalele receptive la pesta porcină africană (18 capete de porcine) în gospodăria afectată de această maladie din localitatea Crihana Veche, r-ul Cahul. Acţiunea de ucidere preventivă a porcinelor în gospodăria menționată a demarat marţi, 30 iulie 2019. S-a efectuat dezinfectarea încăperii întreținerii porcinelor și locul nimicirii cadavrelor. Au fost anunțate instituțiile competente în eradicarea focarelor de pestă porcină africană, pentru ca să intensifice măsurile speciale de protecţie împotriva introducerii și răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova”, mai comunică ANSA.

„La moment, Pesta Porcină Africană (PPA) la porci domestici evoluează în cinci localităţi din două raioane, dintre care 4 focare sunt în raionul Cahul și un focar în raionul Nisporeni. Evoluţia bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe”, se menționează în același comunicat al Agenției.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților