[ X ]
[ X ]
[ X ]
La 29 iunie va fi marcată Ziua Dunării. Iată câteva date curioase despre acest fluviu
25 Iunie

Pentru prima dată Ziua Dunării a fost marcată la 29 iunie 2004, fiind condiţionată de semnarea şi ratificarea la29 iunie 1994 de către ţările bazinului dunărean al Convenţiei privind protecţia şi utilizarea durabilă al fl. Dunărea, transmite CURENTUL.

Prima ediţie a „Zilei Dunării”, a beneficiat de participarea a 13 ţări, a mii de organizaţii şi milioane de locuitori, care trăiesc în bazinul hidrografic al fl. Dunărea, invitaţi din afara spaţiului dunărean, în cadrul celor peste 1000 de evenimente fastuoase.

Ziua Dunării este o ocazie de a celebra acest succes şi de a întreprinde şi în continuare acţiuni comune pentru a menţine aceste bune realizări. În afară de rolul de cale navigabilă, Dunărea reprezintă habitatul pentru multe specii de plante şi animale. În bazinul său hidrografic se găsesc cele mai mari zone umede din Europa. Anume aici se află cele mai întinse zone de stuf din lume,numeroase păduri şi dune de nisip, toate populate de plante şi animale, precum şi de o mare parte din speciile de păsări existente pe Terra.

Fiind cândva un ecosistem fabulos, astăzi în Dunăre, ca urmare a activităţii umane, densitatea speciilor locale a scăzut până la punctul în care numeroase mamifere, păsări şi peşti au devenit specii aflate sub ameninţare.

Crearea în Republica Moldova a două rezervaţii naturale – „Pădurea Domnească” şi „Prutul de Jos” – în bazinul r. Prut, denotă faptul că țara a ales o cale dreaptă a conservării biodiversităţii acestui fluviu, care este ultimul curs de apă important ce alimentează Dunărea în cursul inferior.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) al Republicii Moldova contribuie semnificativ la protecţia fl. Dunărea, prin efectuarea monitoringului sistematica supra stării de poluare a fluviului și participarea la elaborarea și implementarea proiectelor privind schimbul regional de informaţie de mediu şi hidrometeorologică între statele bazinului fl. Dunărea (rețeaua DANUBE-HYCOS).

Direcţia Monitoring al Calităţii Mediului (DMCM) din cadrul SHS realizează monitoringul în 5 secţiuni stabilite pe r. Prut (s. Lipcani, or. Costeşti, s. Branişte,s. Valea Mare, s. Giurgiuleşti) ale Reţelei Transnaţionale de Monitoring (TNMN)din cadrul Convenţiei privind cooperarea şi protecţia durabilă al fl. Dunărea.

Implicarea noastră în celebrarea Zilei Dunării este un stimulent foarte puternic de a lua măsuri de protecţie a acestui fluviu măreţ nu doar într-o zi anume,ci în fiecare zi. De asemenea, este important ca nu doar instituţiile responsabile de luare a deciziilor să fie pro-active în protecția Dunării, ci şi întreaga societate civilă din bazinul fl. Dunărea.

Cu prilejul acestei importante sărbători, aducem sincere felicitări populaţiei şi tuturor pentru care protecţia zilnică a apei Dunării este o prioritate.

„Dunărea este regele fluviilor europene”. Napoleon Bonaparte

Cristina Parfeni

 

Inapoi la arhiva noutaților