[ X ]
La 1 aprilie, pensiile şi unele prestații sociale se indexează cu 10%
1 Aprilie

Indexarea este prevăzută pentru: pensiile pentru limită de vârstă, de dizabilitate, de urmaș; pensiile pentru vechime în muncă; pensiile funcționarilor publici, colaboratorilor vamali, judecătorilor; plățile periodice/lunare capitalizate; indemnizațiile de dizabilitate; pensiile și compensațiile bănești lunare stabilite cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl; pensiile militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri; indemnizațiile urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19.

Indexarea s-a efectuat  pentru partea pensiei care nu depășește 16 100 lei.

Începând cu 1 aprilie 2025 cuantumul pensiei minime constituie:

  • pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare – 3055,65 lei,
  • de dizabilitate severă – 2291,74 lei,
  • de dizabilitate accentuată – 2138,96 lei,
  • de dizabilitate medie  – 1527,83 lei.

În contextul majorării pensiei minime de la 1 aprilie 2025 sunt recalculate și alocațiile sociale de stat de care beneficiază unele categorii de persoane.

Procesul de indexare a pensiilor  și majorare a alocațiilor este efectuat de către Casa Națională de Asigurări Sociale, din oficiu, fără depunerea cererilor de către cetățeni.

Astfel, începând cu 1 aprilie, cetățenii vor putea ridica prestații de asigurări sociale mai mari. Banii vor fi transferați pe cardul social al beneficiarilor, în contul în care primesc pensia și alocația. Persoanele care nu dețin un card social, pot ridica banii de la orice oficiu poștal din țară.

Inapoi la arhiva noutaților