Circa 20 de reprezentanți ai mai multor posturi de televiziune, închise prin decizia Guvernului de la Chișinău, au organizat o acțiune de protest la București. Scopul întrunirii a fost de a sensibiliza breasla jurnalistică de peste Prut și factorii de decizie din capitala română privind „atacurile fără precedent la adresa mass media independente”.
Printre declarațiile făcute, jurnaliștii subliniază că nici într-un stat european nu se închid posturile de televiziune doar pentru că critică guvernarea. Mai mult, jurnalistul Alexei Lungu a ținut să menționeze că astfel de practici se întâlnesc în Rusia.
„Ceea ce se întâmplă, ceea ce fac, nu este metodă europeană. Eu n-am auzit în România să fie suspendată licența pentru o poziție critică în raport cu guvernul. Eu n-am văzut în Uniunea Europeană să se închidă posturi care l-ar critica pe Macron sau Ursula von der Leyen. Atunci când spui că ești un stat democrat, nuștiu de ce mergi pe maniera lui Vladimir Putin de a lupta cu presa din opoziție, și anume de a suspenda licența și de a închide”, a declarat jurnalistul Alexei Lungu.
La flashmob-ul din fața Casei Presei Libere din București au venit și jurnaliști din România, dar și din Ucraina.
Jurnalista Bianca Chivu de la România TV s-a arătat dezamăgită de acțiunile autorităților de la Chișinău și a menționat că în România nu au existat astfel de precedente.
„Consider că ar trebui să vină CA din R. Moldova cu argumente. În România nu ne-am confruntat cu astfel de situații. În același timp CNA al nostru, vine cu argumente, însă fiecare jurnalist are libertatea de exprimare a tuturor părților, iar atâta timp cât se păstrează echidistanța, jurnaliștii trebuie lăsați să vorbească. Poate că ar trebuie să încercați să vorbiți cu guvernanții români, astfel încât autoritățile din România să discute cu cei din Republica Moldova și să fie găsită o soluție”, a declarat Chivu.
Și jurnaliștii din Ucraina s-au arătat nedumeriți de motivele invocate de autorități. Conform Miroslavei Bobrovskaya, TV6 niciodată nu a propagat războiul.
„În Moldova sunt multe probleme despre care trebuie să vorbim și despre care vorbim noi, cei care am fost închiși. Vrem să auzim argumente de ce ne-a fost sistată licența de emisie și să ni se ofere libertatea de exprimare. Nu sugerez altor colegi in Ucraina să vină aici să activeze, pentru că Moldova nu poate oferi siguranță”, a declarat Miroslava Bobrovskaya.