Un grup de studenți, funcționari, jurnaliști și activiști civici din Georgia, Armenia, Ucraina, Kârgâzstan și Moldova, țări membre ale Platformei Euroasiatice Academice Anticorupție, au făcut schimb de cele mai bune practici de prevenire și combatere a corupției, în cadrul unei vizite de studiu la CNA, transmite CURENTUL.
După ce au absolvit Cursul „Anticorupție și bună guvernare”, desfășurat și implementat de Expert-Grup din Moldova, acestora li s-a oferit posibilitatea de a afla în detalii cum funcționează principala instituție anticorupție din țară și care sunt mecanismele naționale de luptă împotriva corupției și eficiența acestora în timp.
Inițial, directorul adjunct al CNA, Vadim Cojocaru, a făcut o scurtă prezentare și le-a vorbit celor prezenți despre competenţele atribuite CNA prin lege, structura organizaţională a Centrului și cum a evoluat aceasta din momentul creării și până în prezent, dar și despre cadrul normativ, în baza căruia CNA își desfășoară activitatea.
Un subiect de interes sporit pentru oaspeții străini au fost condiţiile de angajare în Centru, cu cât este remunerat un ofițer CNA și care sunt riscurile meseriei. Aceștia au aflat mai multe despre etapele de selecție a ofițerilor anticorupție și obligativitatea de a promova testul la poligraf, ca o condiție la angajare. Totodată, un aspect aparte a fost subiectul testării integrității profesionale și anume metodele, procedurile şi efectele juridice ale testării integrităţii profesionale în cadrul entităţilor publice din Republica Moldova.
Ghidați de ofițerii anticorupție, vizita a continuat la Unitatea de gardă a CNA, unde li s-a demonstrat cum sunt preluate, în regim non-stop, apelurile la Linia națională anticorupție – 0 800 555. La izolatorul de urmărire penală, oaspeții au putut vedea condiţiile în care sunt deținuți bănuiții de acte de corupție în primele 72 de ore de la reținere.
În discursul său de final, generalul Cojocaru și-a exprimat speranța că acest schimb de experiență și bune practici anticorupție va trece de la nivelul regional actual la nivel internațional, pentru că doar prin eforturi comune putem promova cel mai bine toleranța zero față de corupție și principiile de integritate.
Aceasta este prima vizită de studiu a reprezentanților țărilor membre ale Platformei Euroasiatice Academice Anticorupție. Pe parcursul anului viitor, cei mai buni studenți ai Cursului „Anticorupție și buna guvernare” vor avea ocazia să meargă, la rândul lor, în vizite similare în Georgia, Armenia, Ucraina și Kârgâzstan.