[ X ]
[ X ]
[ X ]
Jurnalistă din R. Moldova: „Tragedia din sectorul Rîșcani mi-a adus aminte de tragedia prin care a trecut familia mea acum 10 ani”
8 Octombrie

Jurnalista Natalia Hadârcă a scris un articol pe blogul său de pe www.voceabasarabiei.md referitor la tragedia prin care a trecut familia ei acum 10 ani.

Mai jos vedeți textul:

E iarăși octombrie… De zece ani, în această lună retrăiesc tragedia prin care a trecut familia mea. E pentru prima oară când scriu despre asta, dar sper că pot astfel să-i ajut și pe alții să conștientizeze la ce pericole se expun pe sine și pe cei din jur. Într-o zi poate fi prea târziu.

Părinții mei, fiind la pensie, au plecat la Moscova să câștige un ban. Făceau curățenie într-un parc alături de alți moldoveni. Gospodăria au lăsat-o în grija fratelui mai mic al lui tata. Într-o noapte, a avut loc o scurgere de gaze din butelie. Vecinii au auzit o explozie puternică și au văzut o pară mare de foc ce a cuprins dintr-odată toată casa. Unchiul nu a mai avut nici o șansă de supraviețuire și casa a ars până în temelii. Și imaginați-vă doi pensionari de 65 de ani, care plâng în trenul Moscova-Chișinău, sperând că ce li s-a spus la telefon nu e adevărat și că ar putea să ajungă la timp pentru a mai schimba ceva. Acasă au găsit o mamă îndurerată care-și petrecea copilul pe ultimul drum și o casă transformată într-un morman de moloz.

Atunci, durerea fiind enormă, învinuiam pompierii că au venit prea târziu, pe cei de la gaze că a explodat butelia, pe oricine. Tragedia din sectorul Râșcani al capitalei, când, în urma exploziei unei butelii de gaz, trei persoane au decedat, mi-a reamintit de tragedia din familia mea. Acum îmi dau bine seama că dacă părinții și unchiul meu ar fi folosit corect butelia de gaz, dacă ar fi verificat periodic starea tehnică a acesteia, tragedia ar fi fost evitată. Dar cine ține cont de reguli când ni se pare că le știm pe toate. Încă mai avem mentalitatea de oameni „glumeți” că regulile sunt pentru a fi încălcate.

Timp de mai mulți ani, am locuit într-un bloc cu 16 etaje unde nu există rețea de gaze. Locatarii găteau la plite electrice, iar încălzirea e centralizată. Uneori mai întâlneam la lift câte un locatar cu butelia de gaz, acesta, gazul fiind mai ieftin decât curentul electric. Dar nimeni nu se gândea la ce tragedie poate să se întâmple. Mai ales că unii locatari au blocat sistemul de ventilare, au dărâmat pereți de rezistență ca să aibă un apartament mai spațios. Iar când se întâmplă vreo tragedie dăm vina pe oricine, numai nu pe inconștiența noastră, care poate duce la tragedie.

Deseori, fiecare avem o parte din vină, societatea în general, autoritățile. În occident, oamenii respectă regulile. Atunci când există violență în familie sau copiii minori sunt lăsați acasă fără supraveghere, sau să îndrăznească cineva, prin acțiunile sale, să pună siguranța cuiva în pericol, vecinii sună neapărat la autoritățile competente ca să ia măsuri. Noi însă suntem solidari. O solidaritate inconștientă și criminală.

Îmi amintesc și de orele de siguranță organizate de „Moldova Gaz” atunci când vrei să-ți conectezi locuința la rețeaua de gaze. Instructoarea povestea despre măsurile de siguranță, dar nimeni nu era atent. Cei mai mulți stăteau cu ochii în telefoane, fiindcă era important doar să obțină documentul care ar confirma prezența la cursuri.

Dar vreau să revin la tragedia de zilele trecute. Aceasta a împărțit societatea în două. Unii au sărit imediat în ajutor, iar cei mai mulți au început să comenteze pe rețelele de socializare, să facă propriile investigații și să tragă propriile concluzii, să caute vinovatul. Cele mai înverșunate sunt persoanele care au anumite simpatii sau angajamente politice și pentru care o tragedie nu este decât o nouă șansă de a învinui pe cei de la putere, pe cei din opoziție, pe oricine le convine. Deși o nenorocire ar trebui să-i unească pe toți, să se ia măsuri pentru a le preveni și a deveni mai atenți. Și ar trebuie să înceapă de la propria familie, de la un cămin sigur.

Câtă lume trebuie să moară ca să ne schimbăm mentalitatea? Ne amintim cu toții de ziua de 27 octombrie 2007, când un bloc de la Soroca a sărit în aer din cauza unei butelii de gaz. Atunci, patru persoane au decedat. A urmat februarie 2008, când a sărit în aer o butelie de gaz la un complex comercial din Chișinău, șapte persoane fiind grav rănite atunci. Ne amintim și de ianuarie 2016, tragedia de la cafeneaua „La Soacra” din Piața Centrală din Chișinău, în urma căreia patru persoane și-au pierdut viața. O fetiță de patru ani din satul Hulboaca și-a găsit sfârșitul din același motiv, în septembrie 2017. Cine e responsabil de toate aceste tragedii? Dacă funcționarii și-ar fi făcut cinstit datoria, dacă patronii, dar și angajații, ar fi conștientizat pericolul și nu ar fi încercat prin orice metode să încalce legea, fiind siguri că lor nu li se poate întâmpla ceva rău, toți acești oameni ar fi fost în viață. E ca și în timpul șofatului. Ți se pare că limita de viteză poate fi încălcată, că te poți angaja într-o depășire tocmai pe porțiunile unde acestea sunt interzise, că o să reușești să eviți o tragedie. Unii chiar reușesc, dar alții o sfârșesc tragic, din păcate. Să respectăm regulile de circulație, cele de siguranță antiincendiară, toate regulile fiindcă acestea sunt pentru a ne proteja. Oare câte tragedii ar trebui să se mai întâmple ca oamenii să mai prindă la minte și responsabilii de controale să-și facă onest datoria?

sursa: voceabasarabiei.md

Inapoi la arhiva noutaților