Juristul Vladislav Gribincea a explicat pentru ce a fost scoasă din cursa electorală Marina Tauber, transmite CURENTUL.
Gribincea s-a referit la plafonul de cheltuieli pentru campanie.
„CEC a stabilit că circa 150,000 lei au fost folosiți pentru a alimenta persoanele care îi făceau campania. Candidatul nu a recunoscut aceste cheltuieli și nici nu le-a declarat – cu alte cuvinte, a mințit la CEC. Mai mult, dna Tauber a refuzat să prezinte CEC informația solicitată. Din faptele descrise de CEC este evident că au fost și alte cheltuieli nedeclarate, mărimea cărora însă nu a putut fi dovedită. 150,000 lei reprezintă 20% din maximul ce putea cheltui un candidat în această campanie. Cu alte cuvinte, dna Tauber nu a declarat cel puțin fiecare al 5-lea leu cheltuit în campanie. Ea a mai fost sancționată în această campanie de CEC pentru ca nu a declarat și alte sume (mai mici ce-i drept). Dacă sunt sumate toate cheltuielile făcute până la 1 decembrie 2021 (cu siguranță ca au fost cheltuieli făcute și după această dată), plafonul maxim permis a fost depășit”, spune Gribincea.
Juristul afirmă că abaterea comisă nu este a candidatului, dar a partidului.
„Mă întrebam care ar fi sancțiunea potrivită pentru abaterile de mai sus? O persoană finanțează campania din surse importante nedeclarate, depășește plafonul de cheltuieli pentru alegeri și continuă aceste abateri după ce este deja sancționată de CEC. Mai mult, este evident că abaterea îi oferă un avantaj considerabil dnei Tauber în fața altor candidați care respectă regulile. În final, nesancționarea adecvată acreditează ideea că în alegeri se poate trișa, că orice mijloace sunt tolerate. În final, din corectitudinea alegerilor nu rămâne nimic, iar candidații onești sunt priviți ca niște prostănaci fără șanse. Nu cred că această abatere este opera dnei Tauber – e a partidului din care face parte. A nu se uita că și alți candidați ai Partidului Sor au fost exclus din alegeri și cu alte ocazii, pentru încălcări similare. Nimeni nu a explicat originea banilor nedeclarați cheltuiți, însă liderul Partidului Șor a fost condamnat pentru furtul unor sume enorme! În asemenea circumstanțe, decizia de excludere din alegeri nu mi se pare total nerezonabilă”, mai spune Gribincea.
Juristul mai spune că invalidarea candidatului la funcția de primar pentru abateri financiare nu poate fi deplânsă la CEDO.
„Pur și simplu nu există un drept în acest sens (Partidul Nostru a fost exclus din alegerile parlamentare, iar pentru alegerile parlamentare un asemenea drept există). În al doilea rând, în cazul Partidului Nostru nu au fost probe care să confirmă abaterile impute, spre deosebire de cazul dnei Tauber”, mai spune Gribincea.
Cristina Parfeni