Juristul Vladislav Gribincea menționează că în fiecare secție de votare de peste hotarele țării au votat de 2,7 ori mai mulți alegători decât în țară și în secțiile de vot din regiunea transnistreană media este cam aceiași ca pe țară, transmite CURENTUL.
Vladisla Gribincea punctează că, chiar și așa, pentru regiunea transnistreană au mai fost deschise 2 secții de vot în plus, iar pentru Diaspora nici una.
„În medie, în fiecare secție de votare de peste hotare au votat de 2.7 ori mai mulți alegători decât într-o secție din Republica Moldova. Dacă excludem cele 18 secții de peste hotare în care au votat până la 250 de alegători, media per secțiile de votare este de 2,152 – de 3.1 ori mai mult decât în țară.
Media votanților din secțiile deschise pentru regiunea transnistreană este foarte apropiată de cea din restul țării. În nicio secție deschisă pentru regiunea transnistreană nu au votat mai mult decât media din secțiile de peste hotare.
Pe 5 iunie, CEC a creat încă 2 secții pentru regiunea transnistreană și a refuzat deschiderea secțiilor în plus peste hotare. Refuzul a venit chiar dacă Ministerul de Externe cerea mărirea numărului secțiilor peste hotare cu 51 și asigura că are fonduri pentru aceasta”, spune Gribincea.
Concluziile au fost făcute în urma cifrelor înregistrate la prezidențiale:
În țară:
Total secții de votare (fără regiunea transnistreană) – 1962
Total voturi exprimate – 1,359,500
Media per secție al cetățenilor care au votat – 693
Regiunea transnistreană:
Total secții de votare – 42
Total voturi exprimate – 31,800
Media per secție al cetățenilor care au votat – 757
În nicio secție nu au votat mai mult de 1,850 de alegători
Peste hotare:
Total secții de votare – 139
Total voturi exprimate – 263,000
Media per secție al cetățenilor care au votat – 1,892
În 39 de secții au votat mai mult de 3,000 de alegători (conform legii, într-o secție nu ar trebui să fie mai mult de 3,000 de alegători)
În 11 secții s-au terminat cele 5,000 de buletine de vot
Cristina Parfeni