[ X ]
[ X ]
[ X ]
Jurist: Îi implor pe cei implicați să facă tot posibilul pentru ca viitoarea componență a CSM să fie constituită din oameni integri
23 Septembrie

Fostul consilier al Prim-ministrul Ion Chicu, Nicolae Eșanu, jurist, spune că reforma justiției înseamnă numirea și alegerea persoanelor potrivite la locul potrivit și abia atunci trebuie să se facă reforma instituțiilor și a legii, transmite CURENTUL.

Juristul spune că dacă nu se reușește alegerea unor persoane integre refoma va eșua.

„Instituțiile și legislația sunt doar un instrument, care trebuie să permită oamenilor potriviți să facă schimbările necesare și să-i protejeze pe acestea de influențele din partea puterii legislative și executive. Acestea (instituțiile și legislația) sunt ca bisturiul, pe care persoanele instruite și bine intenționate îl folosesc pentru a salva vieți, iar necărturarii sau persoanele rău intenționate îl folosesc pentru a lua vieți”, spune Nicolae Eșanu.

Nicolae Eșanu spune că anume în componența Consiliului Superior al Magistraturii să se regăsească oameni integri și judecătorii să aleagă candidați integri.

„La momentul actual, cadrul instituțional și legislația din Republica Moldova în linii mari sunt conforme standardelor (desigur că mai este necesară amendarea Constituției și ajustarea legislației, dar asta nu este vital). Problema fundamentală sunt oamenii. În primul rând în CSM (pentru a evita interpretările eronate precizez – nu acolo se fac marile ilegalități, dar CSM este principalul vinovat că în justiție vin oameni care nu merită și nu sunt excluși cei care nu merită să rămână). Anume din această cauză îi implor pe cei implicați să facă tot posibilul pentru ca viitoarea componență a CSM să fie constituită din oameni integri. Și cel mai important este să se asigure că judecătorii vor alege candidați integri (este cel mai important, deoarece aleg jumătate dintre membrii CSM). Iar aceasta nu va fi posibil dacă nu se vor adopta reguli care să permită verificarea integrității celor care vor candida. Dacă procesele vor continua așa cum decurg astăzi nu prea cred că există multe șanse să fiu auzit. Dar mă încăpățânez sa sper”, mai spune Eșanu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților