Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea a prezidat ședința de lucru pentru Dezbaterea strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, transmite CURENTUL.
În cadrul dezbaterilor au participat membrii Comisiei, judecători din sudul țării, reprezentanți ai Curții de Apel Cahul și Comrat.
Discuțiile s-au axat pe Strategia din sectorul justiției, privind implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor, fortificarea independenței judecătoriilor prin adoptarea modificărilor legislative ce reies din recomandările partenerilor de dezvoltare din comunitatea internațională, demararea unor reforme viabile în cadrul sistemului organelor anticorupție.
Președintele Comisiei, Vasile Bolea a declarat că urmează a fi identificate posibile condiții privind aplicarea cadrului legal în contextul evaluării externe. “Scopul în sine este evaluarea cadrelor, a judecătorilor prin prisma aspectelor ce țin de evaluarea profesională și a integrității. Dacă se recurge la evaluarea externă, este nevoie de modificarea Constituției care nu prevede acest lucru”, a punctat oficialul.
Potrivit reprezentanților din sistemul judiciar, Cadrul legal nu permite realizarea evaluării cu implicarea externă. Astfel, au subliniat că autoritățile, inclusiv Guvernul trebuie să întreprindă toate măsurile necesare în interiorul țării, fără implicarea specialiștilor din străinătate.
Membrul Comisiei, Grigore Novac s-a referit la importanța viziunilor specialiștilor implicați direct în domeniu, precum și obținerea actului judiciar calitativ în urma unor modificări și evaluări de referință. A solicitat participanților la ședință, propuneri concrete menite să îmbunătățească activitatea și să evite eventuale probleme.
În context, președintele Vasile Bolea a menționat că acele criterii în baza cărora vor fi evaluați judecătorii, trebuie să fie obiective și explicite. Potrivit lui, o parte de probleme apărute în sistem țin de insuficiența dialogului între părțile implicate. Iată de ce, scopul întrunirii este de a găsi un echilibru în acest sens. Toate propunerile și, respectiv, problemele identificate, vor fi abordate în discuții pe mai multe dimensiuni. Urmează o decizie finală pe marginea Strategiei, pentru a fi transmisă spre promulgare președintelui Republicii Moldova.