[ X ]
Judecător: Solicit public demisia Ministrului Justiției pentru lipsă de integritate
10 Noiembrie

Judecătorul Victoria Sanduța, referindu-se la scurgerile de informații despre Telegram, a declarat că ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, ar trebui să-și dea demisia, iar Veronica dragalin, șeful Procuraturii Anticorupție – să vină cu o reacție, informează CURENTUL.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a spus că afirmațiile adevărate, făcute cu bună-credință, chiar dacă acestea șochează sau indignează publicul, trebuie protejate de libertatea de exprimare. Astfel guvernele și oamenii politici trebuie să tolereze într-un grad mai mare decât ceilalți cetățeni, faptul că sunt mereu cercetați atent de publicul larg sau că sunt criticați, sau cum spune celebra frază despre autoritățile publice: ”Niciodată iubiți, mereu bănuiți”.
În acest context, mă declar public – profund indignată de conversațiile ministrului Justiției, care au apărut astăzi în spațiul public, cu privire la aranjarea concursului pentru funcția de Șef al Procuraturii Anticorupție. În asemenea caz, în statele europene(care așa de tare susțin reformele actualei guvernări) urmau niște demisii de onoare. Da de unde onoarea, ia-o de unde nu-i. În așa caz, solicit public DEMISIA Ministrului Justiției pentru lipsă de integritate. Referitor la doamna Dragalin, admit că poate dumneaei nu a știut despre aceste aranjări, în cazul în care nu a știut, atunci ar trebui să vină cu o reacție publică de condamnare a unor asemenea practici. În caz contrar, urmează să-și dea DEMISIA de onoare, dacă nu vrea să facă nici o declarație. O vizează direct” – a spus ea într-o postare pe Facebook.

Cât despre membrii CSP, „care au participat la aceste trucuri” – a adăugat judecătorul – demisia evidentă. Ea a precizat că, reputația ireproșabilă este o valoare europeană a funcționarilor publici care trebuie să existe în realitate, nu pe hârtie.
„Totodată, solicit organelor care asigură securitatea informațională a acestui stat să ne comunice public ce s-a întâmplat și cum este posibil să existe asemenea interceptări ilegale ale corespondenței funcționarilor de stat. Este o faptă penală care trebuie descoperită și sancționată penal. Este ilegal să interceptezi corespondența privată a unei persoane, fără temei legal. Deci faptul că informația ne-a șocat și bulversat, nu înseamnă că nu trebuie descoperiți și pedepsiți penal făptașii. Este inadmisibil să avem atâtea breșe în sistemul public. Faceți ordine, dacă puteți, dacă nu – eliberați locurile și angajați oameni competenți, care ne pot asigura securitatea în această țară”, a conchis Victoria Sănduța.

Inapoi la arhiva noutaților