[ X ]
„Jocurile foamei”, făcute de politicienii din Moldova
14 Aprilie

Apropierea alegerilor parlamentare anticipate (iar cu fiecare zi probabilitatea acestora creşte) îi impune pe politicienii din Moldova să caute noi şi noi teme, care le-ar permite să-şi sporească notorietatea în ochii alegătorilor şi, corespunzător, rating-ul.

De aceea, urmând strategii vechi, dar eficiente, politicienii aleg o temă sensibilă, creează o „legendă” în jurul ei, astfel încât să sperie masele cât mai mult, apoi propun soluţii pentru o problemă care‚ în realitate, nu există. Cel mai recent exemplu despre cum funcţionează astfel de tehnologii sunt patimile ce s-au încins (nu fără suportul aceloraşi politicieni) în jurul exportului de grâu din Moldova.

Din punct de vedere politic tema este cât se poate de interesantă. Căci, dacă o legi cu „foamea care va interveni numaidecât dacă nu ne implicăm la timp”, alegătorii numaidecât vor înghiţi momeala. De aceea, nici nu e de mirare că, câteva partide s-au inclus într-un fel de competiţie, fiecare încercând să „încalece” tema pentru a atrage cât mai multe simpatii din partea „alegătorilor salvaţi de foame”. Câte nu s-au întâmplat numai în ultimele zile?! Un partid a blocat drumul spre Giurgiuleşti „pentru a împiedica exportul de grâu”, altul, într-un mod ultimativ, a cerut desfăşurarea dezbaterilor parlamentare la această temă, iar un consilier prezidenţial, în genere, a propus Guvernului să interzică exportul de grâu până la „31 iunie”. Politicienii îşi rup din mâni unul altuia o temă atractivă pentru electorat, poporul bate din palme (căci i se oferă şi distracţie, şi despre pâine se vorbeşte), iar situaţia reală nu interesează pe nimeni.

Astfel, pe nimeni nu îl interesează declaraţiile Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului că ţara are suficiente rezerve de grâu şi nu exisă nici un temei pentru a introduce restricţii la export. Pe nimeni nu îl interesează că rezervele de stat trebuiesc înnoite, pentru că conţin grâu vechi de cinci ani, care degrabă pur şi simplu va trebui aruncat la gunoi. Pe nimeni nu îl interesează că degrabă vom avea o recoltă nouă, care se anticipează că va fi bogată, iar dacă pe piaţă va fi o cantitate mare de grâu, preţurile vor scădea şi vor avea de suferit aceeaşi producători. Pe nimeni nu îl interesează că Fondul Monetar Internaţional are o atitudine negativă faţă de diverse embargouri la export, iar aceasta poate crea Moldovei probleme suplimentare din punctul de vedere al accesului la mijloacele financiare ale FMI, de care ţara are neapărată nevoie. Pe nimeni nu îl interesează pierderile agenţilor economici, care lucrează pe acest segment de piaţă şi care şi aşa au avut de suferit de pe urma pandemiei. Iar pierderile agenţilor economici sunt şi pierderi pentru bugetul ţării.

Dacă pe politicieni i-ar fi interesat cu adevărat ţara, economia, cetăţenii, ei s-ar fi comportat altfel. Însă deoarece îi interesează doar PR-ul, au organizat acest circ ieftin, în speranţa că vor câştiga puncte electorale. Dar pe mine nu comportamentul acestor politicieni mă deranjează – este cel care este. Întrebarea de bază e alta: Cum se vor comporta cei ce trebuie să ia decizii? Se vor implica şi ei în acest joc curat politic în speranţa că vor obţine suport suplimentar din partea alegătorilor, sau vor pune interesele ţării, ale economiei mai presus şi vor respinge toate propunerile populiste ce ţin de exportul de grâu?

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților