[ X ]
[ X ]
[ X ]
Japonia are un nou Ambasador în R. Moldova
28 Februarie

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a avut o întrevedere cu șeful misiunii nipone în țara noastră, Yoshihiro Katayama, în legătură cu începutul activității sale în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, transmite CURENTUL.

Discuţiile au abordat teme de actualitate şi interes comun pentru relaţiile moldo-nipone, problematica multilaterală, proiecte de cooperare concretă, cum ar fi cele ale asistenței pentru dezvoltare oferite Republicii Moldova de către Japonia.

Din perspectiva relaţiei bilaterale, demnitarii au agreat dinamizarea dialogului politic la nivel guvernamental, diversificarea componentei de cooperare în plan economic şi creşterea numărului de investiţii nipone în țara noastră. Ambasadorul a apreciat eforturile Guvernului de la Chișinău de a asigura un mediu economic propice afacerilor străine şi dezvoltării unei cooperări adecvate cu firmele din Japonia care au alocat investiții în economia Republicii Moldova. În context, ministrul a încurajat dezvoltarea unei cooperări comercial-economice în măsură să fie plenar valorificată.

De asemenea, au fost menționate programele de grant și cele de credite concesionale acordate țării noastre de Guvernul Japoniei pentru domeniile precum sănătate, educație și agricultură. În acest sens, ministrul a salutat actuala vizită în Republica Moldova a misiunii de negociere a Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA) pe marginea unor noi proiecte ce vizează digitizarea cărților Bibliotecii Naționale și modernizarea utilajelor și echipamentelor agricole, în acest sens fiind deja demarate negocieri.

Oficialii au mai trecut în revistă prioritățile de pe agenda bilaterală în vederea consolidării dialogului politico-diplomatic din 2020, prin efectuarea unor vizite la nivelul șefilor celor două diplomații.

În sfera cooperării internaționale, interlocutorii au avut un schimb de opinii privind colaborarea celor două state în cadrul organelor elective ale ONU.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților