[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iurii Topala a făcut o retrospectivă a activității sale în calitate de director ai „Căii Ferate din Moldova”
14 August

Iurii Topala, directorul ÎS „Calea Ferată”, a făcut o retrospectivă a duratei mandatului pe care l-a exercitat, transmite CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Iurii Topala, scrie că a decis să facă această retrospectivă ca urmare a ultimelor decizii luate la nivel de guvern asupra ÎS „Calea Ferată din Moldova”, în special asupra conducerii magistralei.

„O fac pentru a avea eu însumi o comparaţie a stării de lucruri pe care am moştenit-o în august 2015 şi a actualei situaţii. Dar, şi mai important, o fac în încercarea de a evita eventuale dezinformări ale cetăţenilor, care, de cele mai multe ori, nu au acces la surse reale de informare.

Trebuie să fiu sincer şi să recunosc, că la momentul preluării funcției de Director General al ÎS „Calea Ferată din Moldova” aveam suficiente îndoieli privind şansele de redresare a situaţiei la întreprindere. Am moştenit datorii enorme, am găsit oameni ajunşi la limita răbdării pentru că nu-și ridicaseră salariul timp de mai multe luni consecutiv. Am preluat credite nerambursate şi datorii imense faţă de buget şi faţă de agenţii economici. Mai exact, în luna august 2015 restanţele salariale constituiau 96 836 713,12 lei, astăzi salariile sunt achitate la zi. Tot atunci, volumul creditelor nerambursate era de 207 017 905,24 lei, iar actualmente acestea constituie 134 619 059,7 lei. La data respectivă, magistrala avea impozite neachitate în sumă de 19 693 209,34 lei, acum acestea fiind achitate în totalitate. Direcţia financiară raporta datorii faţă de agenţii economici în sumă de 128 618 298,95 lei, datorii care actualmente se află în plin proces de stingere. Întreprinderea avea datorii pentru motorină în sumă de 83 907 329,66 lei, acestea reducându-se acum la 37 330 730,52 lei.

Toate aceste schimbări spre bine sunt rezultatul unui efort destul de mare depus de echipa magistralei – întreprindere unde au lucrat şi lucrează oameni devotaţi, bine pregătiţi şi care merită întregul nostru respect. Da, este adevărat, am fost obligaţi să recurgem şi la anumite reduceri de personal, însă timpurile pe care le trăim, noile abordări şi noile tehnologii dictează condiţii noi de activitate. Astăzi la întreprindere lucrează puţin peste şapte mii de angajaţi, urmare a optimizării personalului şi reducerii numărului de filiale de la 46 la 37”, scrie Iurii Topala.

De asemenea, el menționează că rezultatele pe care le-a înregistrat au creat condiţii favorabile pentru iniţierea unor negocieri eficiente cu partenerii externi, obţinând în acelaşi timp încrederea unor instituţii financiare internaţionale de primă mărime cum ar fi BERD, BEI, UE şi altele.

„În procesul acestor negocieri, CFM a demonstrat că dispune de suficiente capacităţi pentru a face faţă tuturor provocărilor, obţinând suportul prestigioaselor instituţii bancare. Cele două bănci au oferit asistenţă financiară pentru înnoirea parcului de locomotive şi pentru renovarea unor segmente importante ale magistralei. La acest suport se adaugă şi contribuţia Uniunii Europene în valoare de 5 milioane de euro în cadrul Platformei de Investiții pentru Vecinătate.

Trebuie să se înţeleagă că durata mandatului meu este totuşi mult prea scurtă, raportat la timpul de care este nevoie pentru reformarea şi readucerea CFM la linia de plutire. Urmează să revin în țară și să luăm o decizie asupra acțiunilor următoare”, scrie Iurii Topala.

El și-a exprimat speranţa că cei care vor prelua interimatul acestui mandat vor trăi bucuria unor realizări şi mai mari.

„Pentru că ele sunt necesare şi pentru că ele sunt posibile. Până atunci, le mulţumesc din suflet tuturor angajaţilor magistralei”, scrie Iurii Topala.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților