Fostul deputat Iurie Țap spune că pornirile noii puteri politice trezesc neclarități și îndoieli, transmite CURENTUL.
Iurie Țap s-a referit la mesajele noii guvărnări.
„După învestire, noua putere politică a venit cu un mesaj agresiv privind curăţarea sistemului public. Toate bune, doar că, noua putere ce pretinde să edifice statul de drept, a pornit pe calea guvernărilor precente – asumarea deciziilor politice în numele suveranului. Cei drept, noua putere politică are deplina legitimitate. Totodată, este necesar să reiterăm pentru ultimii, că statul de drept înseamnă în primul rând respectarea principiului legalităţii. Or, abordările noii puteri politice în perioada de la învestire, cvasi legale după caracterul acestora, riscă să compromită pornirile lor curate, dar şi aşteptările electoratului trezit după intervenţia SUA, care a spulberat regimul oligarhic ce era pe cale de a se legitima”, spune Iurie Țap.
Totodată, de la noua guvernare cetățenii au așteptări, iar Iurie Țap spune că ea trebuie să fie responsabilă, dar și inteligentă.
„Simplu spus, să demonstreze competenţă (ştie ce şi cum trebuie să facă), să nu fie arogantă, aşa cum a fost în campania electorală, dar şi cum rămâne în postură de putere politică.
Apropo, argumentul precum că PAS-ul îşi asumă responsabilitatea politică nu merge, or, aşa cum menţionam anterior statul de drept se bazează pe legalitate. De altfel, ar fi bine să raporteze ceea ce fac/întreprind la Principiile Administraţiei Publice ale Comisiei Europene şi SIGMA/OECD, principii ce sunt condiţia de bază pentru statele membre, dar şi pentru cele ce râvnesc aderarea.
Noua guvernare trebuie să depăşeasă febra electorală, mesajele incoerente/iresponsanile/incompetente transmise de liderii partidului, diferiţi deputaţi, prim-ministru şi unii miniştri trebuie să fie înlocuite cu un mesaj puternic de edificare, mesaj ce trebuie să se bazeze pe cunoştinţe teoretice şi experienţa avansată privind buna guvernare.
Este vorba despre aprobarea cât mai rapidă a Planului de acţiuni privind implementarea Programului de guvernare, care trebuie să fie axat pe gestionarea eficientă operaţională, dar şi să fie vizionar din perspectiva reformelor sistemice. În acelaş context, este necesară elaborarea şi punerea în aplicate a unei strategii de comunicare eficientă cu societaea”, spune Iurie Țap.
De asemenea, el spune că Parlamentul trebuie să adopte programul de legiferare pentru perioada respectivă a Planului de acţiuni, dar şi celei de guvernare.
„Or, aşchiile pe apucate, gen piste pentru biciclişti, dreptul aleşilor locali, mediului ONG-ist, altora de a ataca în contencios administrativ deciziile consiliilor locale nu fac altceva, decât să complice problemele respective, dar şi să confirme lipsa de înţelegere a anumitor deputaţi a esenţei actului de guvernare. Pentru conformitate: de rând cu reforma sistemică a sectorului justiţiei, se impun reformele structurale, reforma administrativa/sistemului administraţiei publice, care, de altfel, trebuie să ducă/promoveze reformele în toate sectoarele. Sunt în aşteptare Codul urbanismului şi construcţiilor, respectiv, Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional, dar şi noua documentaţie de urbanism pentru colectivităţile locale, se cere reconceptualizarea Legii privind dezvoltarea regională şi elaborarea noii Strategii Nationale de Dezvoltare Regională, celor ale regiunilor de dezvoltare, este aşteptată Legea condominiilor, dar şi multe altele care sunt cruciale pentru dezvoltarea durabilă a societăţii în ansamblu şi colectivităţilor teritoriale, în parte”.
Fostul deputat mai spune că este importantă deschiderea PAS pentru cooperare cu toți actorii din societate.
„Aroganţa puterii politice va conduce la erodarea acesteia şi la creşterea riscurilor privind realizarea aşteptărilor electoratului”, mai spune Iurie Țap.
Cristina Parfeni