[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iurie Țap: „Maia Sandu trebuie să urmeze prevederile constituționale privind responsabilitatea puterii politice, dar și să grăbească, în câmp legal, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”
28 Decembrie

Fostul deputat liberal democrat, Iurie Țap, spune că atât declarațiile fostului președinte, cât și pașii/acțiunile prim-ministrului sunt ipocrite, căci asumându-și guvernarea trebuiau să manifeste responsabilitate, dar să nu fie clowni/păpuși docile, cel puțin, să realizeze mandatul așa cum prevede Constituția, transmite CURENTUL.

Fostul deputat se întreabă cine poartă răspunderea pentru starea lucrurilor în țară.

„Dacă e să abordăm din perspectiva istorică, eșecul a fost generat de liderii alianțelor anilor 2010-2015,care au fost dominați de interese și orgolii. A urmat nimicnicia transfugilor de tot soiul și celora din Partidul Democrat care n-au avut caracter să se opună intereselor lui Plahotniuc. Sunt lucruri care trebuie să le spunem clar, or, astăzi vedem mulți „eroi”/„salvatori” ai națiunii.

Cât privește declarațiile lui Dodon în perioada de după 15 noiembrie, iertată să-mi fie duritatea, dar putem vorbi despre incompetență deplină sau mai degrabă despre manipulare crasă, or, îndobitocirea electoratului este șansa celor corupți și ipocriți”, scrie într-o postare pe o rețea de socializare fostul deputat.

Iurie Țap mai scrie că Președintele Republicii Moldova nu are atribuții directe privind procesul de guvernare, or, funcția acestuia este una simbolică, de supervizare a activității puterii de stat, celor trei componente – legislativă, executivă și judecătorească.

„Dacă e să analizăm atent atribuțiile acestuia, atunci constatăm atribuții în raport cu legislativul – promulgarea legilor, în raport cu executivul – desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru, intervenții în cazul remanierilor guvernamentale, dar și suspendarea hotărârilor de guvern, pâna la decizia CC, în raport cu puterea judecătorească – numirea magistraților, conform legii.

Potrivit legii, în fiecare caz, președintele este obligat să se conformeze, dacă autoritatea respectivă își menține votul, iar remanierile guvernamentale se pot face doar la propunerea prim-ministrului, adică, funcția președintelui nu este una decisivă, dar simbolică, de supervizare. De fapt, cel mai important este principiul bunei credințe, care trebuie să fie urmat de toate autoritățile publice, iar autoritatea președintelui tocmai este bazată pe buna credință, or, calitatea de garant al suveranității naționale presupune rolul acestuia de a atenționa/superviza orice abateri de la lege.

Astfel, intervențiile fostului președinte în administrarea treburilor publice ( exemplu – criza pandemică) pot fi calificate ca un abuz al acestuia, dar și ca iresponsabilitate a prim-ministrului pretins tehnocrat, care, de facto, a admis intervențiile nejustificate/ilegale, de fapt în scopuri meschine/electorale … Este despre profanearea statului de drept”, mai scrie Iurie Țap.

Totodată, Iurie Țap scrie că toate acestea sunt o încercare disperată de a provoca haos din perspectiva viitoarelor alegeri anticipate și a invoca responsabilitatea Maiei Sandu, Președintelui Republicii Moldova învestit recent.

În acest context, deputatul afirmă că Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie să urmeze prevederile constituționale privind responsabilitatea puterii politice – fostei majorități oficiale PSRM/PD, dar și celei neoficiale PSRM/Dodon/Șor/Plahotniuc, încropită din interesele ascunse ale acestora, dar și să grăbească, în câmp legal, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate care să producă o nouă putere politică ce să-și revendice responsabilitatea pentru viitorul Republicii Moldova.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților