[ X ]
Iurie Țap: Este important să se cântărească bine formula participării partidelor în viitoarele alegeri anticipate
19 Aprilie

Fostul deputat liberal-democrat, Iurie Țap, spune că miza alegerilor parlamentare anticipate este crucială, transmite CURENTUL. 

Fostul deputat a spus că doar o majoritate parlamentară creată din reprezentanții partidelor ce optează, cu adevărat, pentru valorile statului de drept și democrației vor asigura schimbările sistemice.

„În acest sens, este important să se cântărească bine formula participării partidelor respective în viitoarele alegeri anticipate.

Evident, pe valul câștigului Maiei Sandu a scrutinului prezidențial din 2020, PAS-ul este tentat să meargă de sinestătător în aceste alegeri.

Anterior, dar și recent, mai mulți reprezentanți din conducerea PAS-ului, invocând diferite argumente, au pledat pentru această formulă. Din perspectiva formațiunii politice, tendința poate fi înțeleasă, dar din perspectiva obiectivelor ce trebuie realizate, o atare atitudine este una egoistă, dar și riscantă”, spune Iurie Țap.

Totodată, fostul parlamentar a menționat că, chiar în cele mai favorabile împrejurări, PAS-ul nu va putea obține majoritatea necesară.

„Cât despre posibilii parteneri. Cu toate speranțele pe care le nutresc mai multe partide ce optează pentru valorile democrației și statului de drept, șansele acestora sunt infime.

Urmând tendința conturată la alegerile prezidențiale, s-ar putea materializa eforturile ,,Partidului Nostru”, doar că, o atare formulă, din motive lesne de înțeles, nu este soluția potrivită.

În acelaș timp, revenind la problema posibililor parteneri, trebuie să se înțeleagă clar că voturile cetățenilor exprimate pentru anumite partide vor fi redistribuite, inclusiv pentru PSRM și Partidul Șor… Vom mai preciza: s-ar putea să fie vorba despre 10-12 mandate”, spune fostul deputat.

În contextul dat, Iurie Țap afirmă că PAS-ul trebuie să se gândească la interesul general, „or, din perspectiva alegerilor prezidențiale, o entitate electorală unită poate acumula suficiente voturi pentru a avea o majoritate confortabilă în viitorul legislativ”.

„Dacă e să vorbim și despre bunul simț, atunci, la sigur, trebuie să se în considerare atitudinea manifestată de partidele reprezentanții cărora au participat la alegerile prezidențiale din 2020 și care, în turul doi, s-au mobilizat plenar pentru candidatura Maiei Sandu.

Ar fi și alte argumente în favoarea unificării eforturilor, or, câștigarea alegerilor este doar primul pas, după aceasta vine greul și mai mare, când țara trebuie bine administrată…

Evident, nu este deloc simplu de a conveni de comun acord, dar, totuși, este vorba despre viitorul nostru și, poate, despre ultima șansă…

Apopos, politicul responsabil trebuie să poată negocia, dar și să găsească consens în numele interesului public”, mai spune fostul deputat.

Cristina Parfeni 
Este un apel la luciditate și responsabilitate…

Inapoi la arhiva noutaților