Deputatul din partea Partidului Liberal democrat din Moldova, Iurie Țap, președinte al Comisiei de anchetă privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, a prezentat astăzi, un raport de alternativă privind evaluarea exercitării atribuţiilor autorităţilor statului în procesul de monitorizare a executării angajamentelor care derivă din contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat “Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent acestora, precum și privind respectarea interesului statului la semnarea contractului de concesiune, transmite CURENTUL.
Iurie Țap a declarat că, în urma analizei, s-a constat că în Studiul de fezabilitate au fost prezentate informații eronate cu referire la situația economico-financiară a Întreprinderii de Stat ,,Aeroportul Internaţional Chişinău”, pentru a determina concesionarea acestuia și implicit viabilitatea proiectului de parteneriat public-privat. Concesionarea AIC a avut loc în anii 2012-2013.
„Nota informativă la anexată la proiectul Hotărîrii Guvernului la fel, conțin date neveridice cu referire la situația economico. Acest fapt, implicit a dus la o falsă prezentare asupra situației reale cu referire la activitatea economico-financiară a Î.S. AIC și respectiv la determinarea membrilor Guvernului de a susține acest proiect de hotărîre”, a precizat el.
Iurie Țap consideră că responsabilitatea pentru situația creată aparține pe deplin Ministerului Economiei, iar Guvernul trebuie să renegocieze contractul de concesionare.
„Guvernul R. Moldova va asigura renegocierea contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Î.S. “Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent acestora din 30 august 2013. Totodată, va reexamina Regulamentul și componenței nominale a Comisiei de monitorizare a concesiunii, în vederea definirii clare și coerente a obiectivelor Comisiei, dar și calității acesteia, dar și va revizui Legea cu privire la concesiuni nr.534/13.07.1995 și a legislației aferente domeniului concesiunii, întru înlăturarea neconformităților evidențiate în rapoartele Comisiei de anchetă și a Grupului de lucru creat la indicația Guvernului Republicii Moldova”, se spune în raport.
Totodată, Iurie Țap a afirmat că, Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție trebuie să examineze responsabilitatea conducătorilor autorităților publice centrale, funcționarilor publici implicați în procesul concesionării AIC și după caz vor întreprinde măsurile de rigoare.
Andriana Cheptine